Arthur Neville Chamberlain  |    |  BIOGRAFIES  | TEMA:


 

Arthur Neville Chamberlain (Birmingham, 18 de març de 1869 - Heckfield, Hampshire, 9 de novembre de 1940) fou Primer Ministre del Regne Unit del 1937 al 1940, període que precedí i marca l'inici de la Segona Guerra Mundial a Europa.

 

Malgrat ser fill d'un influent polític liberal, Joseph Chamberlain (1836-1914), era afiliat al Partit Conservador.

 

Durant els anys previs a l'esclat de la Segona Guerra Mundial, va defensar una política de convivència pacífica amb l'Alemanya nazi d'Adolf Hitler i evitar així una repetició dels horrors de la Primera Guerra Mundial. El setembre de 1938 va promoure i fou un dels firmants de l'Acord de Munic, on es cedia a les exigències de Hitler d'annexar-se la regió dels Sudets, fins llavors part de Txecoslovàquia. Creia que fent concessions a Hitler seria possible evitar una nova guerra entre Alemanya i el Regne Unit. En tornar a Londres, després de la signatura d'aquest acord, va declarar que aquest pacte significava "pau per als nostres temps".

 

No va passar ni un any de la signatura del pacte quan, l'1 de setembre de 1939, la Wehrmacht va envair Polònia, deixant a Chamberlain com a única opció declarar la guerra al III Reich, iniciant així la Segona Guerra Mundial.

 

L'ocupació alemanya de Noruega, a l'abril de 1940, el va deixar en una posició molt difícil. El 7 i el 8 de maig, va tenir lloc una sessió del Parlament Britànic sobre la qüestió de Noruega i aquí va quedar clar que Chamberlain, tot i conservar la majoria, havia perdut gran part del seu suport. El 10 de maig va presentar la seva dimissió com a Primer Ministre, però va continar sent Líder del Partit Conservador.

 

Va ser substituït per Winston Churchill amb qui mantenia una bona relació personal però que havia estat el seu màxim opositor en el tema de les relacions amb Alemanya, ja que Churchill defensava una política bel·licista contra Hitler. Un cop va haver pres el càrrec, Churchill el va nomenar Lord President del Consell, càrrec que va mantenir fins al setembre quan un càncer d'estòmac el va obligar a deixar la política. El 9 de novembre de 1940 va morir de càncer a l'edat de 71 anys.

.

Col·laboradors de la Viquipèdia. Neville Chamberlain [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 19 de setembre del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Neville_Chamberlain&oldid=1318007>.

 

fideus/