Ramón González Peña   |    |  BIOGRAFIES  | TEMA:   |  SOCIALISME  |
 

Ramón González Peña (Las Regueras, Astúries, Espanya, 1888 - Ciutat de Mèxic, Mèxic, 1952) fou un sindicalista i polític socialista. Minaire en la seva joventut, ho va deixar per a dedicar-se plenament a la política. Va ser secretari general de la Federació Nacional de Miners i afiliat al sindicat socialista UGT, en el qual va ocupar diversos càrrecs. Durant tota la Segona República Espanyola ocupa un escó en les Corts com a diputat socialista per Huelva, província de la qual va ser governador en proclamar-se el nou règim.

 

Torna més tard a Astúries, on ocupa els càrrecs d'alcalde de Mieres i president de la Diputació Provincial d'Oviedo. A l'octubre de 1934, participa com dirigent de la revolució que té lloc a Astúries. Una vegada és reprimida la revolta per l'exèrcit, s'amaga a Ablaña fins a desembre de 1934, quan és detingut. Jutjat al febrer de 1935, és condemnat a mort, però se li commuta la pena per cadena perpètua. Després de la victòria del Front Popular a les eleccions generals espanyoles de 1936 fou alliberat i escollit novament diputat.

 

Durant la Guerra Civil (1936-1939) dirigí el sindicat socialista UGT, i ocupa el càrrec de Ministre de Justícia en el segon govern de Juan Negrín. Després del final de la contesa fugí a França i allí actua com a vocal de la SERE (Servei d'Evacuació de Refugiats Espanyols), organització creada per Negrín para organitzar l'exili republicà espanyol. Després marxa a Mèxic, on va morir en 1952. Havia estat expulsat del PSOE el 1946 pel seu alineament amb Negrín. El 2009 fou readmès dins del partit juntament amb els altres 35 expulsats de 1946.

 

Vegeu també

 

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Ramón González Peña [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2012 [data de consulta: 14 de novembre del 2012]. Disponible en <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Ram%C3%B3n_Gonz%C3%A1lez_Pe%C3%B1a&oldid=10423272>.

 

 

fideus/