Antoni Villalonga Pérez             |  BIOGRAFIES  | TEMA    REPUBLICANISME  |  

 

(Palma 1821 - 1910) Polític i hisendat. En el decenni de 1850, fou un dels dirigents del Partit Demòcrata. El 1856, fou nomenat vicepresident del Comitè Democràtic de Palma. El 1863, era arxiver-bibliotecari de l'Ateneu Balear. Evolucionà cap el republicanisme i, entre 1868-69, fou un dels principals impulsors del Partit Republicà Democràtic Federal de les Balears membre del Comitè Republicà Federal de les Balears. A les eleccions generals de gener de 1869, obtengué 7.917 vots, però no fou elegit. El febrer de 1872, va esser elegit batle de Palma, càrrec que ocupà fins al juliol d'aquell mateix any. Durant la seva administració s'impulsà la construcció d'un cementeri no catòlic, es rebaixeren els sous dels funcionaris municipals, molts dels quals foren destituïts, i s'inicià l'enderrocament del convent de la Misericòrdia. L'abril d'aquell mateix any fou elegit diputat a Corts pel districte de Palma, càrrec que revalidà el maig de 1873. Quan s'inicià (1875) la Restauració, fou empresonat a València. El 1881, fou un dels impulsors de la reorganització del republicanisme federal a Mallorca. També donà suport a la Unió Obrera Balear i presidí (1884) la Junta d'Instrucció d'aquesta entitat. El 1881, 1891 i 1893 fou novament candidat a Corts, però no sortí elegit, inicialment s'oposà a la integració dels federals a la Unió Republicana, però el setembre de 1897 s'incorporà al nou partit i en fou nomenat president. Entre 1901-05, fou regidor de l'Ajuntament de Palma. Heretà nombroses possessions, com sa Torre de Canyamel, Son Berga d'Alarò, es Cosconar, es Tossals Verds, sa Gruta i sa Carrotja. A més fou president de la Companyia Adobera i industrial (1881) i de la Societat d'Enllumenat per Gas i vicepresident de la Societat Agrícola i Industrial. No va tenir èxit en aquests negocis i va vendre bona part de les seves propietats rústiques. Féu part de la maçoneria i fou membre (1878-79) de la lògia Primera Llull, de Palma. Amplià la Biblioteca Vilallonga, iniciada pel seu pare Francesc Marià de Vilallonga i d'Escalada. El 1889, constava d'aproximadament 10.000 volums i fou catalogada per Mateu Obrador Bennàsser. (AM)

 

Gran Enciclopedia de Mallorca

vol. 18  pàg. 177

 

Vencido a los ochenta y cinco años

 Don Antonio Villalonga, el republicano federal más antiguo, y quizás más consecuente y honrado de España, acaba de publicar una carta en la que se declara vencido, retirándose a la vida privada, ante el contubernio de su partido con el liberal, creadores de la Ley de Jurisdicciones y anti-autonomista.

 

Compasión nos ha causado la lectura de su carta. Después de haber sacrificado toda su vida y su fortuna por las ideas republicanas y por su partido; después batallado con denuedo contra los enemigos de la República y haber perdido todas sus perlas en la lucha, a la edad de ochenta y cinco años lo han rendido, no los adversarios, sino sus propios amigos, no las asperezas de la lucha, sino los desengaños.

 

¡Pobre don Antonio! ¡Qué decepción tan fatal ha recibido en su última edad!

 

EL OBRERO BALEAR

Núm. 387, 8 de mayo de 1909

 

D. Antonio Villalonga Pérez

 

A la hora de cerrar este número recibimos la triste noticia de la muerte del insigne y consecuente republicano D. Antonio Villalonga.

 

Sentimos que el tiempo no nos permita dedicar más que unas líneas a la memora del que en vida fue modelo de virtud y una de las más altas glorias del republicanismo español.

 

El nombre de D. Antonio Villalonga vivirá eternamente en la memoria de cuantos le conocieron y le trataron. Su bondad, su consecuencia política, su amor entrañable por las masas populares, su abnegación, las persecuciones que ha sufrido por sus ideas, su honradez intachable, su espíritu de sacrificio, son virtudes que le adornaban y que formarán respetuoso monumento en la mente de amigos y enemigos.

 

Ha dejado de existir a la edad de 90 años en medio de una pobreza casi vulgar y a su entierro, que ha sido civil, ha asistido todo el pueblo de Palma y representaciones de los pueblos de la isla, formándose una manifestación de duelo que no bajaría de cinco mil almas, lo cual prueba las muchas simpatías de que gozaba el finado.

 

Mirémonos todos los ciudadanos en el espejo de la conducta ejemplar que como recuerdo imborrable nos ha legado el honrado repúblico.

 

Es el mejor modo de honrar su memoria y de pagarle las deudas de gratitud.

 

EL OBRERO BALEAR

Núm. 428, 21 de mayo de 1910

 

Un homenaje

EL OBRERO BALEAR nº 479

 20/05/1911

 

El homenaje a D. Antonio Villalonga Pérez

EL OBRERO BALEAR nº 480

 27/05/1911

 

Homenaje

EL OBRERO BALEAR nº 502

 4/11/1911

 

 

  Antoni Villalonga en el republicanismo mallorquín

 

Fitxa al Congrés de Diputats

 

fideus/