L'aviador Joan Crespí

Memoria Civil, núm. 38, Baleares, 21 septiembre 1986

Antoni Nadal

Joan Crespí i Fornari va néixer el 12 de juliol de 1913 a Sa Pobla. Descendent d'una familia benestant, va fer estudis mitjans i de pilot civil. En esclatar el Moviment, l'aviació militar era inexistent a Mallorca i les autoritats hagueren d'improvisar una "flota de combat" integrada per dues avionetes de turisme. Joan Crespí s'hi incorporà. El 27 de juliol de 1936 les dues avionetes s'envolaren d'un camp d'aviació de Palma. Les menaven els pilots Joan Crespí i Salvador Serra. Angel Ascaso era el company de Crespí i el capità Fernández de Córdoba el de Serra. Llur missió consistia a llançar unes octavilles amb el text següent:

"Palmesanos, estad completamente tranquilos que el avión que ha aparecido sobre la población lanzando proclamas con el intento de demoralizar y restar el entusiasmo que cada momento va aumentando en todas las poblaciones de España, ha huido precipitadamente al comprobar la actitud de las fuerzas de la guarnizión.

Seguidamente se ha organizado, como veis, una de nuestras escuadrillas de aviones para prevenir cualquier otro caso de reincidencia y batirle con toda eficacia.

!Viva España¡

Josep Massot ha recollit l'explicació que, quan tornaven els avions a bombardejar, les avionetes s'amagaven de pressa, com és lògic. Paradoxalment, mentre sobrevolaven en aquella ocasió la fàbrica de gas i d'electricitat el capità Fernández de Córdoba fou ferit d'un tret a la cuixa per un dels soldats que hi tenien guàrdia.

Segons els general italià Francesco Belforte (pseudònim de Francesco Morra Biondi), "l'aviació nacional de Mallorca era representada per un jove pilot que disposava d'un petit i inofensiu aparell de turisme des del qual deixava caure a ull projectils d'artilleria amb espoleta graduada a temps, en vista que faltaven bombes aèries" Belforte es refereix a Joan Crespí. A l'entrada del mes d'agost Joan Crespí atacà dos submarins que navegaven per les aigües de Cabrera, sense èxit.

Al cap de poc temps, Joan Crespí  seguí el curset de transformació a l'aeròdrom servillà "El Copero" amb la qualificació de notable. Tot seguit obtingué el títol de pilot militar amb la graduació d'oficial i fou destinat al nou servei de "La Cadena", el qual consisteix en un sistema especial de metrallament mitjançant picats en cercle. En una d'aquestes accions resultà ferit i passà la convalescència a Mallorca. Un cop restablert, s'incorporà al seu esquadró. A la batalla de l'Ebre es va incendiar el seu avió. Llançat en paracaiguda, caigué a zona republicana i, un cop fe presoner, fou tancat en el castell de Montjuïc. Quan els tropes nacionals entraren a la ciudad de Barcelona 8 gener de 1939), fou portat fins a la frontera francesa per les tropes republicanes que es retiraven. Allà fou lliurat a les autoritats franceses.

Joan Crespí es va retirar amb el grau de capità i l'any 1944 exercí de professor a l'Escola de pilots de Son Bonet. En l'actualitat viu de les seves rendes.