La fallida del credit

Memoria Civil, n˙m. 4, Baleares, 26 enero 1986

Bartomeu Barcelˇ

 

Nacut l'any 1932, Ús catedrÓtic de geografia a la Universitat de les Illes. EstudiÓ Filosofia i Lletres i ampliÓ estudis a ParÝs. Va ser membre del Consell Superior d'Investigacions CientÝfiques, fins que retornÓ a les illes, on s'ocupÓ del servei d'estudis i publicacions de la Cambra de Comerš, Ind˙stria i Navegaciˇ. L'any 68 comenšÓ amb el mateix naixement de la instituciˇ, a treballar a la Universitat.

 

 

Tant de bo! Ja m'agradaria poder explicar la fallida del CrŔdit, per˛ Ús una cosa tan embullada que no puc donar una opiniˇ.

Primer es tractaria de dilucidar si Ús conseqŘŔncia de l'Ŕpoca o si Ús fruit d'una mala gestiˇ. A la mateixa Ŕpoca tambÚ van caure els bancs de Pollenša i Llucmajor. I falta saber qui eren molts de senyors (accionistes, etc.): manquen estudis biogrÓfics. Hi ha persones que participaren en les accions que no coneixem. Requeriria estudiar-ho a base de premsa, processos judicials -hi va haver plets- ... No ho sÚ!

Record que vaig participar en un llibre commemoratiu fa uns anys i es va defugir de tot tipus d'informaciˇ. Constava d'articles diversos sobre els contextos s˛cio-econ˛mics i la pr˛pia hist˛ria del banc, que va escriure alg˙ d'allÓ mateix, sense aportar cap fita nova d'all˛ que ja es sabia: una suspensiˇ de pagaments.

Jo crec que hi havia alg˙ que tenia visiˇ del turisme, en el fons. Per˛ el fet Ús que hi ha molta de gent que va perdre els seus estalvis. I evidentment eren els petits. Ara per ara no es pot dir que fossin tots els accionistes. El grup d'accionistes mÚs important es deixÓ Santa Ponša. doversos tÝtols de propietat passaren a persones alienes a la fallida i a l'entitat, que semblen homes de palla, per˛ no es pot afirmar res en concret. Fins i tot, la mort del director d'aquelles hores, el Sr. Madico, estÓ en entredit. S'hauria de porgar molt o pens que petits personatges an˛nims tendrien quelcom a dir en relaciˇ als entramats entre les persones. Per˛ sobre el tema, no hi ha treballat ning˙, o jo el desconec.

Pens que els que van perdre estalvis van ser els peitits, per la polititzaciˇ que es va fer del tema a les eleccions segŘents del 36; per˛ tampoc ho puc afirmar, car podria ser que els partits d'esquerra, que tenien base petit-burgueses i cercaven el vot en aquest indret, nomÚs aprofitassin el tema per a les eleccions.