La disfressa del monument de sa Feixina

CATALINA CANTARELLAS CAMPS

Hi ha parers que s´han congratulat davant la "solució" de l´Ajuntament de Palma al monument de sa Feixina per considerar que, d´aquesta forma, es preserva el monument, al qual consideren una obra prou digna des del punt de vista històric artístic i històric. No comparteixo cap de les dues opinions. La manca de suficient valor patrimonial la vaig exposar en l´informe realitzat per encàrrec de la regidora de Cultura, proposant l´enderrocament ja que no vaig jutjar factible el seu desmuntatge, com s´ha fet en altres indrets d´Espanya en situacions semblants (Cantàbria).

La sortida, una vella sortida, que ara s´ha decidit pot rebre diversos qualificatius però no la de protecció de la història i del passat. No són recents els documents que assenyalen el deure de trametre les obres monumentals en la seva completa autenticitat.

Aquest encàrrec no implica un manteniment de l´originalitat purament material, sinó de l´essència del monument, més important que les substitucions materials que es puguin derivar dels processos de restauració.


El que ara es farà té un nom des de la perspectiva de la conservació del patrimoni, és un fals històric, un frau perquè es modifica l´element significatiu del monument que és portador, per voltes que se li doni, d´una determinada identitat. Més enllà de les justificacions, hi ha coses que encara tenen un nom.

Catalina Cantarellas Camps, catedràtica d'Història de l'Art a la UIB. Palma.

 

Diario de Mallorca

Cartas al Director

04/02/2010

ESPECIAL:

Creuer Baleares