L'eliminació del monument dedicat al "Baleares"

MARIA ANTÒNIA OLIVER PARIS

Els particular i col·lectius sotasignants exigim la immediata eliminació del monument feixista dedicat al creuer de guerra "Baleares" que actualment roman erigit al parc de sa Feixina. Entenem que la permanència de simbologia feixista als nostres carrers és un agravi incompatible amb les idees democràtiques i el respecte que mereixen les víctimes del franquisme i els seus familiars.


Per a què el creuer de guerra "Baleares", formés part de l´escuadra feixista, foren assassinades, després de consells de guerra il·legals, vora de 700 persones entre civils i militars a la ciutat de El Ferrol a Galícia. El creuer "Baleares" va ser una màquina de guerra utilitzada per militars colpistes per causar la mort de centenars de civils innocents i la destrucció de diverses ciutats, com ara Castelló, Màlaga, Tarragona, etc, etc. de la costa mediterrània, que es mantingueren fidels al sistema polític, legalment i democràticament constituït, de la II República espanyola.


No entenem que per conèixer la nostra història recent ens haguem de veure obligats a conviure amb simbologia creada amb l´única intenció de donar pervivència als ideals dels colpistes que provocaren la Guerra Civil espanyola i protagonitzaren la repressió continuada, perfectament planificada, arreu de l´Estat espanyol i, molt especialment, a la nostra illa. El sentit final del monument al "Baleares" era, doncs, l´exaltació del règim i el permanent record que va haver-hi una guerra en la qual els vençuts, amés de ser-ho, personificaren tots els mals que patia aquest país.


La pervivència d´aquests tipus de monuments, de clara inspiració feixista, resultaria impossible a qualsevol dels altres països democràtics europeus. A Alemanya, per exemple, no es pot trobar cap creu gamada o símbol nacionalsocialista, que, a més, estan prohibits per la llei i la seva exhibició pública esta penada amb penes de presó.

Memòria de Mallorca ha fet un gran esforç pedagògic per donar a conèixer als ciutadans de Palma de Mallorca i de la resta de l´illa en general, els orígens, història i finalitats dels símbols franquistes, uns símbols que han estat populars i coneguts entre els ciutadans i ciutadanes de Palma, per la imposició de les armes i el terror dels 40 anys de dictadura. El silenci de l´ajuntament ciutadà i la complicitat de col·lectius i particulars, permeten que el monument de sa Feixina, inaugurat pel mateix dictador Franco, segueixi complint amb la seva finalitat fundacional que no és altra que honorar els "màrtirs" del feixisme i recordar a les seves víctimes i als demòcrates, que varen ser ells els qui guanyaren la guerra civil.


No podem ser indiferents al sofriment i al dolor causat pel creuer de guerra franquista "Baleares", ni als milers de víctimes innocents per culpa de les seves bombes, llançades indiscriminadament, i amb total intencionalitat, contra la població que, atemorida, s´allunyava de la guerra a màlaga.

Per tant, pel nostre compromís amb la democràcia i amb les víctimes de la Guerra Civil, exigim que l´Ajuntament de Palma acompleixi les lleis estatals i el monument al creuer "Baleares", erigit a sa Feixina, sigui eliminat com a mostra de normalització democràtica dels nostres espais públics, com a repulsa d´unes idees que, lluny de ser exaltades, han de ser sempre denunciades i comdemnades i també com homenatge a les víctimes del feixisme a les Illes Balears i a tot l´Estat espanyol, que patiren, i encara pateixen, els efectes de la repressió del feixisme de la Guerra Civil i de la dictadura franquista.

(*) Presidenta de l´Associació Memòria de Mallorca. Manifest signat per 34 col·lectius més i 70 signatures particulars

 

Diario de Mallorca

16/10/2009

ESPECIAL:

Creuer Baleares