fideus

  ORGANITZACIONS POLÍTIQUES

 
DRETA REGIONAL VALENCIANA

Dreta Regional Valenciana (DRV) fou un partit polític valencià fundat a València el 1930, que fou la segona força política al País Valencià durant la Segona República Espanyola. Fou creat per antics militants del tradicionalisme, desvinculats del jaumisme, i representats pel Diario de Valencia i Lluís Lúcia i Lúcia, al qual s'hi afegiren posteriorment sectors conservadors i catòlics.

A les eleccions de 1933 s'hi presentà com a part de la coalició CEDA. Gaudia d'una estructura interna eficient, basada en una nombrosa xarxa d'agrupacions locals i d'agrupacions femenines. Ideològicament propugnà la defensa dels principis fonamentals de la civilització cristiana i l'accidentalisme de les formes de govern, monarquia o república, cosa que l'apropava a José María Gil-Robles. Econòmicament admitia la finalitat social de la propietat, el salari familiar i la participació del treballador en els beneficis i l'accionariat de l'empresa. Lluís Lúcia i Lúcia era el cap del sector reformista socialcristià, enfrontat sovint al majoritari, que era conservador.

Durant la Guerra Civil Espanyola molts dels seus membres, com la majoria de la CEDA, donaren suport la sublevació militar, i en acabar molts d'ells ocuparen importants càrrecs locals de la Falange Española.

Col·laboradors de la Viquipèdia. Dreta Regional Valenciana [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 29 de març del 2008]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Dreta_Regional_Valenciana&oldid=1300179>.