Martí Pou Rosselló

Memoria Civil, núm. 20, Baleares, 18 mayo 1986

Antoni Nadal

 

 

 

 

Martí Pou i Rosselló va néixer a Palma el 9 de juliol de 1906. Era fill de l'advocat Antoni Pou, primer governador civil de les Balears a la Segona República, i de Margalida Rosselló, filla d'Alexandre Rosselló. La familia era liberal i estava lligada a companyies navileres. D'aquí procedía, segurament, l'afició marinera de Pou. Després d'estudiar batxillerat a l'Institut Balear, va cursar la carrera de Dret a Madrid. En aquesta ciutat s'allotjà a la prestigiosa Residència d'Estudians. Col·laborà amb Antoni Maria Sbert a la fundació de la Federació Universitària Escolar de Madrid (FUE) i en aquells anys de la Dictadura fou detingut per agitador. En acabar els estudis exercí de professor ajudant de Dret Penal.

Amb l'adveniment de la República, s'incorporà a les files del republicanisme moderat, prop de son pare, que es va presentar com a cap de llista de Concentració Republicana sense éxit. S'ha dit que Martí Pou ingressà a la Falange poc abans de l'Alçament. Tanmateix, alguns fets ens fan suposar que entremig de la seva evolució política degué militar a la CEDA. Si més no, Pou va intervenir amb les milícies d'Acció Popular tot just esclatat el Moviment, D'altra banda, sembla que Pou defensà alguns falangistes detinguts durant la República.

 

 

 

Compra d'avions

A la fi de juliol de 1936, fou designat per gestionar l'adquisició de material bêl·lic a Roma, davant l'amenaça d'un desembarc republicà. Uns altres militars ho havien intentat o ho intentaven infructuosament. Martí Pou i l'aviador comandant Miquel Thomàs s'embarcaren en un vaixell alemany, recalaren a la base francesa de Villefranche i varen esser tancats en un camp de concentració, segons la versió del mateix Pou. Aconseguiren fugir-ne i després d'una sèrie de peripècies Pou pogué connectar amb el comité de l'Espanya nacionalista a Roma i dur a efecte la missió que li havien encomanat. Pou arribà al port de Palma el 27 d'agost de 1936 amb el Morandi, un vaixell que era ple d'armament, de municions i d'avions italians. Un dies després, va participar en la recuperació de Son Corb comandant una milícia.

Controlador marítim

Nomenat cap de la Falange Naval als darrers mesos de 1936, Martí Pou es dedicà a vigilar i interceptar el rumb dels vaixells que navegaven per les aigües que estaven sota el seu control. El doctor Mestre ens l'ha descrit a les seves memòries d'aquells anys ("La última palabra" Palma 1976) com un corsari disposat a tothora a l'abordatge. L'activitat rocambolesca de Pou no cesa aquí.

A Filipines

A començament de 1938 fou destinat a l'Estat Major i enviat a les Filipines com a propagandista de la Falange. Allà conegué Luisa Valdés, una rica hereva amb qui va tenir dos fills i de la qual es va separar al cap d'uns anys. Al final de l'any 1938, Pou tornà a Europa amb donatius per a l'Espanya nacionalista i una partida considerable de tabac amb una part de la qual va fer contraban.

Camí de l'oblid

Un cop a Itàlia, Pou s'enfrontà al Marquès de Zayas, aleshores inspector extraordinari de la Falange en aquest país. Ja fos pel seu caràcter, ja fos perquè va conspirar el cert és que Pou va caure en desgracia abans que s'acabàs la guerra. Després, el seu nom fou silenciat sistemàticament, com es pot comprovar, per exemple, llegint l'extensa relació dels falangistes que foren condecorats amb la medalla de Palma el día de cap d'any de 1942, per llur intervenció al juliol de 1936. D'altra banda, el consum de morfina, al qual s'havia iniciat de jove i que havia reprès a les Filipines, l'anà minant. Els seus furts de recaptaris per obtenirne són públics i les cures de deshabituació a que s'hagué de sotmetre es feren de cada vegada més freqüents. Martí Pou no va exercir l'advocacia a la postguerra i la seva supervivència va dependre de les donacions de familiars i d'amics. La seva vida s'extinguí de sobte a l'Hospital Psiquiàtric de Palma el 16 de desembre de 1973, uns dies abans de l'atemptat contra l'almirall Carrero Blanco i en plena eufòria dels escamots ultradretans.