Gregorio Jover   |    |  BIOGRAFIES  | TEMA:  MOVIMENT OBRER   |  ANARQUISME  |

Gregorio Jover Cortés (Terol, 1891 - Mèxic, 1964) fou un anarquista aragonès. Fuster d'ofici, es quedà a viure a Barcelona després de complir el servei militar com a soldat de lleva. S'afilià al sindicat de la fusta de la CNT i fou membre del comitè de la Confederació Regional del Treball de Catalunya. Perseguit per la repressió de la dictadura de Miguel Primo de Rivera, s'exilià a França (1924) i després junt amb Buenaventura Durruti i Francisco Ascaso a l'Amèrica Llatina. Novament a França, el 1927, participà en l'organització de l'atemptat contra el rei Alfons XIII a París, cosa per la qual fou empresonat. S'incorporà al grup Los Solidarios.

Iniciada la guerra civil espanyola el 1936, va ser nomenat responsable de la columna Francisco Ascaso (la 28ena. divisió), que operà en el front d'Aragó. El 1938 fou nomenat cap del Desè cos d'exèrcit. Acabada la guerra s'exilià a França d'on fou expulsat i hagué d'embarcar-se cap a Amèrica, establint-se a Mèxic.

Col·laboradors de la Viquipèdia. Gregorio Jover Cortés [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2008 [data de consulta: 5 de juliol del 2008]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Gregorio_Jover_Cort%C3%A9s&oldid=2087023>.

Barcelona, 1936: Les columnes confederals es dirigueixen cap Aragó, García Oliver i d'altres anarquistes com Ricardo Sanz, Gregorio Jover o Garcia Vivancos

 

fideus/