Enric Pérez i Farràs                                                                                   |    BIOGRAFIES  | TEMA:     REPUBLICANISME   |    

Enric Pérez i Farràs (Lleida 1884 - Cuautla, Mèxic 1949) fou un militar català.

El 1930 era comandant d'artilleria de l'exèrcit espanyol, i ja llavors participava en reunions clandestines d'oficials en contra de la monarquia d'Alfons XIII.[1] Francesc Macià el nomenà cap del nou cos policial dels mossos d'esquadra. Durant els fets del sis d'octubre de 1934 secundà la proclamació de Lluís Companys i participà en la defensa del palau de la Generalitat contra les tropes del general Domènec Batet i Mestres.

De dreta a esquerra, el capità Albert Bayo, el comandant Pérez Farrás, el comandant Reyes (de blanc), Lluís Companys, el coronel Villalba i Àngel Estivill.

Per això fou jutjat en un consell de guerra i condemnat a mort, però la pena li fou commutada. La victòria del Front d'Esquerres i del Front Popular a les eleccions generals espanyoles de 1936 va fer que fos indultat i alliberat. Recuperà el seu càrrec de cap de Mossos d'Esquadra i fou un dels oficials que contribuí a sufocar la revolta militar del general Manuel Goded Llopis el juliol de 1936 a Barcelona, en dirigir l'atac i la presa de l'edifici de la Capitania General de Catalunya.

En esclatar la guerra civil espanyola, anà al front d'Aragó com assessor de la Columna Durruti, que abandonaria per les seues discrepàncies amb el delegat general de la mateixa, Bonaventura Durruti. En acabar la guerra civil s'exilià a Mèxic. Ocupà un càrrec elevat en un banc regentat pels germans Josep i Jeroni Bertran i Cusiné. Col·laborà amb articles d'estratègia militar a la revista Quaderns de l'exili i proposà formar una unitat de soldats catalans al costat dels aliats durant la Segona Guerra Mundial.

Referències

  • Escofet, Frederic. Al servei de Catalunya i de la República. La desfeta. 6 d'octubre 1934. París: Edicions Catalanes De París, 1973, 220 p.. ISBN 2-85041-012-8.

Col·laboradors de la Viquipèdia. Enric Pérez i Farràs [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2011 [data de consulta: 26 de setembre del 2011]. Disponible en <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Enric_P%C3%A9rez_i_Farr%C3%A0s&oldid=8224903>.

fideus/