fideus

  ESDEVENIMENTS

 
GUERRA HISPANO-ESTADUNIDENCA / desastre del 98

La Guerra Hispano-estatunidenca, que a Espanya és coneguda popularment com a desastre del 98 o Guerra de Cuba (incorrectament coneguda també com a Guerra Hispano-americana) i a Cuba com a Guerra Hispano-cubana-nordamericana, es va dur a terme entre Espanya i els Estats Units d'Amèrica en 1898, durant la regència de Maria Cristina, vídua del rei Alfons XII, va desembocar en la pèrdua de les colònies d'ultramar i vi a significar la pèrdua de la meitat de l'escàs imperi colonial espanyol.

Causes de la guerra

Després de l'expansió i conquesta dels Estats Units en els antics territoris de Mèxic durant la primera meitat del segle XIX, les grans potències mundials es disputaven a la fi d'aquest segle les colònies per raons d'economia. Un país era més poderós en tant la seva influència i moneda es feien sentir en més territoris i colònies.

D'altra banda, les pròsperes economies van experimentar en l'últim terç del segle una crisi de creixement en quedar inundats els mercats interns. S'imposava la necessitat d'obrir noves rutes comercials i incorporar nous territoris que absorbissin la producció industrial.

Així, en la Conferència de Berlín de 1884 les potències europees van decidir repartir-se les seves àrees d'expansió en el continent africà, amb la finalitat de no arribar a la guerra entre elles. Altres acords similars van delimitar zones d'influència a Àsia i especialment a la Xina, on es va arribar a dissenyar un pla per a desmembrar el país, que no podria portar-se a terme en esclatar la Primera Guerra Mundial.

No obstant això, els acords no van acabar per eliminar completament les friccions entre les potències. A la fi del segle XIX, es van succeir les disputes per determinats ports i fronteres la delimitació de les quals no estava clara, sobretot en Àfrica. Exemples d'això són l'incident de Fachoda entre francesos i britànics, les disputes germano-portugueses pel port moçambiqueny de Kionga, l' ultimátum llançat pels anglesos contra l'expansió portuguesa a Zàmbia i la polèmica deslligada entre francesos, britànics, alemanys i espanyols pel domini del Marroc.

Els Estats Units, que no van participar en el repartiment d'Àfrica ni d'Àsia, van fixar la seva àrea d'expansió inicial en la regió del Carib i, en menor mesura, en el Pacífic, on la seva influència ja s'havia deixat sentir a Hawaii i Japó. Tant en una zona com en l'altra es trobaven valuoses colònies espanyoles (Cuba i Puerto Rico en el Carib, Filipines, les Carolinas i les Mariannes en el Pacífic) que resultarien una presa fàcil a causa de la forta crisi política que sacsejava la seva metròpoli des del final del regnat d'Isabel II. En el cas de Cuba, el seu fort valor econòmic, agrícola i estratègic ja havia provocat nombroses ofertes de compra de la illa per part de diversos presidents nord-americans (John Quincy Adams, James Polk, James Buchanan i Ulysses Grant), que el govern espanyol sempre va rebutjar. Cuba no només era una qüestió de prestigi per a Espanya, sinó que es tractava d'un dels seus territoris més rics i el tràfic comercial del seu capital, L'Havana, era comparable al que registrava en la mateixa època Barcelona.

A això s'afegien les demandes de la burgesia cubana, composta tant per hisendats illencs com nord-americans, desitjosa de posar fi a les limitacions comercials imposades per Espanya i obrir els seus productes, fonamentalment canya de sucre, al mercat lliure amb EUA i altres potències. Entre 1868 i 1878 es va deslligar la Guerra dels Deu Anys, que va culminar amb algunes concessions importants en matèria d'autonomia política, però no van acontentar completament als locals. José Martí, el líder d'aquesta revolta, es va exiliar a EUA, des d'on va recaptar suports en una lluita que preveia culminar amb la independència. Els rebels cubans, sostinguts cada vegada més des d'Estats Units, van tornar a revoltar-se en 1880 (Guerra Chiquita) i en 1895 (Guerra del 95).

L'escalada de recels entre els governs d'EEUU i Espanya va anar en augment, mentre en la premsa d'ambdós països feien fortes campanyes de desprestigi contra l'adversari. A Amèrica s'insistia una vegada i una altra en la valentia dels herois cubans, als quals es mostrava com alliberadors lluitant per alliberar-se del jou d'un govern i un país que era descrit com tiránic, corrupte, analfabet i caòtic. Per la seva banda, els espanyols, que no tenien cap dubte de la intenció d'EUA per annexionar-se la illa, dibuixaven a uns hisendats avariciosos i arrogants, sostinguts per una nació de lladres indisciplinats, sense història ni tradició militar, als quals Espanya hauria de donar-los una lliçó.

Cada vegada semblava més imminent el desencadenament del conflicte entre dues potències que altres països consideraven de segona: una impetuosa, jove i encara en desenvolupament, que buscava fer-se un buit en la política mundial a través de la seva economia creixent, i l'altra vella, que intentava mantenir la influència que li quedava dels seus antics anys de glòria. Els líders americans van veure en la disminuïda protecció de les colònies, producte de la crisi econòmica i financera espanyola, l'ocasió propícia de presentar-se davant el món com la nova Amèrica, la nova potència mundial, amb una acció espectacular. De fet aquesta guerra va ser el punt d'arrencada en el gran ascens de la nació nord-americana com poder mundial, però per al seu antagonista va significar l'accentuació d'una crisi que no es resoldria sinó fins a la segona meitat del segle XX, quan Espanya finalment assoleix recompondre's i situar-se novament entre les principals nacions del món.

 

 

 

El cuirassat Maine

Antecedents a la guerra

El de Cuba no era el primer conflicte internacional deslligat pel control de les colònies espanyoles. En 1885, l'Imperi Alemany va intentar estendre el seu domini sobre el norest de Papua a les Illes Carolines, on es preveia establir un protectorat a causa de el seu valor estratègic. L'intent va ser durament combatut per Espanya, que estava present en l'arxipèlag des de 1521 i havia reclamat la seva sobirania per primera vegada en 1667; no obstant això, els alemanys (igual que en altres ocasions havien fet els britànics) argumentaven que Espanya les havia abandonat en eliminar la presència militar en 1787, si bé l'activitat missionera i comercial s'havia reprès posteriorment i mantingut durant tot el segle XIX. La mediació del Papa Lleó XIII va acabar, igual que en altres ocasions, amb el reconeixement de la sobirania espanyola, encara que es va permetre als alemanys establir una estació naval i un dipòsit de carbó en una de les Carolinas.

Com en totes les invasions, a Cuba havia una minoria, els amos de les plantacions, que estava a favor de la dominació espanyola. En 1878, després de deu anys de crua guerra, se signava el Pacte del Zanjón, que no era més que un treva. El 1880 s'abolia l'esclavitud a Cuba i la situació començava a canviar. L'oligarquia anhelava la independència per a poder comerciar lliurement. El Capità General espanyol Weyler, designat per a la illa, va decidir recórrer a la política de «Reconcentració», consistent a concentrar els camperols en reserves vigilades. L'odi es va exacerbar. Molts cubans acomodats van començar a reclamar en Washington la intervenció nord-americana. Mentre, a L'Havana se succeïen les manifestacions entre independentistes i espanyolistes.

L'enfonsament del Maine

Amb l'excusa d'assegurar els interessos dels residents nord-americans a l'illa, el govern nord-americà va decidir l'enviament a l'Havana del cuirassat de segona classe Maine. El viatge era més aviat una maniobra intimidatòria i de provocació a Espanya, que es mantenia ferma en el rebuig de la proposta de compra realitzada pels Estats Units sobre Cuba i Puerto Rico. El 25 de gener de 1898, el Maine feia la seva entrada a l'Havana sense haver avisat prèviament de la seva arribada, el que era contrari a les pràctiques diplomàtiques tant de l'època com actuals. En correspondència a aquest fet, el govern espanyol va enviar el creuer Biscaia al port de Nova York. Malgrat la inoportunitat de la visita, les autoritats locals espanyoles van tractar amb tota amabilitat a la tripulació nord-americana.

No obstant això, a les 21:40 de el 15 de febrer de 1898, una explosió il·luminà el port de L'Havana. El Maine havia saltat pels aires. Dels 355 tripulants, van morir 254 homes i 2 oficials. La resta de l'oficialitat gaudia, a aquelles hores, d'un ball donat en el seu honor per les autoritats espanyoles.

Sense esperar el resultat d'una investigació, la premsa sensacionalista de William Randolph Hearst publicava a l'endemà el següent titular: «El vaixell de guerra Maine partit per la meitat per una artefacte infernal secret de l'enemic».

A fi de determinar les causes de l'enfonsament es van crear dues comissions d'investigació, una espanyola i una altra nord-americana, ja que aquests últims es van negar a una comissió conjunta, doncs per a ells el resultat de la investigació s'havia decidit molt abans, una mostra típica de l'arrogància nord-americana de l'època; tot apunta a que van idear l'operació amb l'objectiu de tenir un casus belli per a declarar la guerra a una Espanya arruïnada i en decadència que seguia posseint territoris immensament rics. Els nord-americans van sostenir des del primer moment que l'explosió havia estat provocada i externa. La conclusió espanyola fou que l'explosió era deguda a causes internes. Els espanyols van argumentar que no podia ser una mina, com pretenien els nord-americans, ja que no es va veure cap columna d'aigua i, a més, si la causa de l'explosió hagués estat una mina, no haurien d'haver esclatat els panyols de munició. En el mateix sentit, van fer notar que tampoc havia peixos morts en el port, el que seria normal en una explosió externa. I encara que totes aquestes coses eren evidents, el govern d'Estats Units no les va reconèixer i es va negar des d'un primer moment i en rodó a un diàleg sobre la qüestió.

Estudis recents han assenyalat que, donats els desperfectes causats per l'explosió, si l'explosió hagués estat provocada per algun artefacte extern aquesta hauria fet al vaixell saltar (literalment) de l'aigua. Alguns dels documents desclassificats pel govern d'EUA sobre l'Operació Mangosta (projecte per a la invasió de Cuba posterior al fracàs de Badia de Cochinos) avalen la polèmica hipòtesi que l'explosió va ser causada en realitat pel propi govern d'EUA per tal de tenir un pretext per a declarar-li la guerra a Espanya. No obstant això, EUA va acusar Espanya de l'enfonsament i va declarar-li un ultimátum on exigiria la retirada de Cuba, condició absolutament intolerable per a qualsevol país sobirà, a més de començar a mobilitzar voluntaris abans de rebre cap resposta, en una demostració d'intencions evident. Per la seva banda, el govern espanyol va rebutjar qualsevol vinculació amb l'enfonsament del Maine i es va negar a plegar-se al ultimátum nord-americà, declarant-li la guerra en cas d'invasió dels seus territoris. Començava així la Guerra hispà-estatunidenca.

Desenvolupament del conflicte

Espanya va negar des del principi que tingués res a veure amb l'explosió del Maine, però la campanya mediàtica realitzada des dels periòdics de William Randolph Hearst, avui dia el Grup Hearst, un dels principals imperis mediàtics del món, van convèncer la majoria dels nord-americans de la culpabilitat d'Espanya. Des de les primeres investigacions dels fets es va veure, com tesi més fonamentada, que l'explosió havia estat de dintre a fora i no al revés, el que apuntava a un accident en el propi buc.

Tradicionalment va ser una opinió molt estesa entre els historiadors espanyols el creure que l'explosió va ser provocada pels propis nord-americans per a utilitzar-la com disculpa per a la seva entrada en la guerra. Estudis actuals apunten a una explosió accidental de la santabárbara, motivada per l'escalfament de les mampares que la separaven de la carbonera contígua, que en aquells moments estava cremant.

Amb anterioritat als fets del Maine, Estats Units havia ordenat a la seva flota del Pacífic que es dirigís a Hong Kong i fes allí exercicis de tir fins que rebés l'ordre de dirigir-se a les Filipines i a la Illa de Guam. Tres mesos abans s'havia decretat el bloqueig naval a l'illa de Cuba sense que intervingués declaració de guerra alguna, i quan es va declarar la guerra, es va fer amb efectes retroactius al començament del bloqueig [1].

Les tropes d'Estats Units ràpidament van arribar a Cuba i quan eren derrotades en batalla terrestre, l'Armada dels Estats Units va destruir dues flotes espanyoles, una a la badia de Manila, a Filipines, i altra a la Batalla naval de Santiago de Cuba. El govern espanyol va demanar al juliol negociar la pau.

Santiago de Cuba es va rendir el 16 de juliol. Xifres conservadores estimen els morts en la campanya, que va culminar amb la presa de Santiago, en al voltant de 600 per la part espanyola, 250 per la nord-americana i 100 per la cubana. Però els cubans no van ser tractats com es mereixien, ja que a pesar que la guerra va ser guanyada, principalment, pel suport dels mambises, el general Shafter va impedir l'entrada victoriosa dels cubans a Santiago de Cuba, sota el pretext de «possibles represàlies».

Conseqüències

Mitjançant els Acords de París de 1898, Estats Units va adquirir Cuba, Filipines, Puerto Rico i Guam. Les restants possessions espanyoles d'ultramar (Illes Mariannes, Carolinas i Palaos), incapaces de ser defensades a causa de la seva llunyania i la destrucció de bona part de la flota espanyola, van ser venudes a Alemanya en 1899 per 25 milions de pessetes.

«

Art. 1°. Espanya renuncia a tot dret de sobirania i propietat sobre Cuba. En atenció que aquesta illa, quan sigui evacuada per Espanya, va a ser ocupada pels Estats Units, aquests, mentre duri la seva ocupació, prendran sobre si i compliran les obligacions que, pel fet d'ocupar-la, els va imposar el dret internacional (...)

Art 2°. Espanya cedeix als Estats Units la illa de Puerto Rico i les altres que estan ara sota la seva sobirania en les Índies Occidentals, i la illa de Guam en l'arxipèlag de les Mariannes o Lladres.

Art. 3°. Espanya cedeix als Estats Units l'arxipèlag conegut per les illes Filipines (...).

Art 5°. Els Estats Units, (...) transportaran a Espanya, a la seva costa, als soldats espanyols que van fer presoners de guerra les forces nord-americanes al ser capturada Manila.

 »

—Tractat de París del 10-12-1898

Després de la Guerra Hispano-estatunidenca, Estats Units va justificar les seves accions amb l'argument que preparava a les nacions subdesenvolupades per a la democràcia. La Declaració d'Independència contenia el principi d'autodeterminació nacional. A Filipines, els insurgentes que havien lluitat contra el colonialisme espanyol aviat van començar a lluitar contra les tropes d'Estats Units. Molts intel·lectuals, com el filòsof William James i el president de la Universitat d'Harvard, Charles Eliot, van denunciar aquestes accions com traïció dels valors nord-americans. Finalment vam constatar que Estats Units va tenir el seu «recompensa» controlant Cuba durant unes poques dècades.

 

Vaixell espanyol Cristóbal Colón. Destruït en la batalla de Santiago el 3 de juliol de 1898.

Vaixell espanyol Cristóbal Colón. Destruït en la batalla de Santiago el 3 de juliol de 1898.

 

Malgrat les crítiques dels antiimperialistes, la majoria dels nord-americans creien que el conflicte espanyol havia estat oportú i frisaven per fer sentir el poder d'Estats Units, que va començar a gravitar cada vegada amb més força en tota l'àrea del Carib. El President Theodore Roosevelt va proposar construir un canal a Centreamèrica, i en 1903 va oferir al govern colombià comprar una franja de terra del que avui és Panamà.

Al mateix temps que Colòmbia rebutjava l'oferta de Roosevelt, es va deslligar una rebel·lió en l'àrea designada per a la ubicació del canal. Roosevelt va donar suport la revolta i ràpidament va reconèixer l'emancipació de Panamà enfront de Colòmbia. Uns dies després, el francès Phillip-Bunau-Vareta, qui va viatjar a Washington com Ambaixador Extraordinari i Plenipotenciari de la naixent República de Panamà, va vendre a Estats Units la zona del canal. En 1914, el Canal de Panamà es va obrir al tràfic marítim.

Les tropes nord-americanes van abandonar Cuba en 1902, però es va exigir a la nova república que atorgués bases navals a Estats Units. Així mateix es va prohibir Cuba subscriure tractats que poguessin atreure-la a l'òrbita d'altra potència estrangera. També es va garantir la capacitat d'intervenció d'Estats Units en el nou estat a través de la Esmena Platt, vigent fins a 1934. A Filipines se li va concedir un autogovern limitat en 1907 i independència absoluta en 1946. En 1953. Puerto Rico va passar a ser un estat lliure associat a Estats Units amb govern propi limitat i els seus habitants van rebre la nacionalitat nord-americana.

Referències

  1. De Cristóbal Colón a Fidel Castro, el Caribe frontera imperial. Autor: Juan Bosch.

Fonts

 Enllaços externs

 Bibliografia

  • Historia de España. Joseph Pérez, 2000

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Guerra Hispano-estatunidenca [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 24 de desembre del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Guerra_Hispano-estatunidenca&oldid=1579492>.