Mallorca, ¿Era una societat rural i caciquil?

Memoria Civil, núm. 3, Baleares, 19 enero 1986

Maria Barceló

És de Porreres i treballa al Departament d'Història Medieval de la Universitat de les Illes. Ha estat de les primeres dones que ha treballat en investigació, més que en docència històrica. En aquest sentit, cal assenyalar que fou la primera dona membre de la Societat Arqueològica Lul·liana. Actualment és. també secretaria de la Universitat.

Encara que no és un tema que entri de ple dins el meu àmbit d'investigació, a grans trets es por afirmar que Mallorca era una societat rural i caciquil amb tots els matisos necessaris, perquè fins al "boom" turístic les estructures econòmiques de l'illa no canvien, Això evidentment té unes repercussions a nivell cultural, de mentalitat i de comportaments.

Fin fa ben poc, la majoria de la població estava dedicada al sector agrari i ramaderia. A Mallorca ni hi ha hagut indústria: s'ha passat directament al sector serveis generat pel motor turístic.

A Porreres, posem per cas, encara que no hi ha platges ni establiments turístics en si, s'ha generat una indústria de material de construcció, però que ha crescut arrant del desenvolupament turístic. L'agricultura s'ha convertit en un complement o un esbarjo.

I quan diem caciquil, ens referim als procesos electorals. I les eleccions d'aquelles hores ens demostren que hi havia una sèrie de gent que les manipulava. Abans de la República, no existia el concepte de democràcia. Les persones influents, clergat i grans propietaris influien damunt la societat i els comportaments de la gent. Aquelles persones que eren "senyors" eren els qui manaven. El parèntesis de la República, però, introduí el concepte de democràcia i constitueix una voluntat i uns projectes inconclusos, en els quals participà per primera vegada el poble.