La batlessa diu que es fan informes per valorar com s’aplicarà, en el monòlit de la Feixina, la Llei de memòria històrica. Admet que, a diferència de l’obelisc, aquí sí que es parteix de “velles reivindicacions”

Laura Morral | 10/07/2009 | Diari de Balears

 
   

Cort dirigeix ara el seu objectiu cap al monument del creuer Baleares situat a la plaça de la Feixina, al barri de Santa Catalina. Una setmana després que l'Ajuntament de Palma decidís tomar l'obelisc dels Jinetes de Alcalá ubicat a la plaça de la Porta de Santa Catalina, la batlessa de Palma, Aina Calvo, assenyalà ahir que el següent pas serà aplicar la Llei de la memòria històrica al monòlit del creuer Baleares, situat a pocs metres del recent desaparegut obelisc. Aquest monument va ser inaugurat pel general Franco dia 16 de maig de 1947, amb la benedicció del bisbe de Mallorca. Va ser construït amb els doblers d'una subscripció popular. La primera edil confirmà que Cort ja està elaborant els estudis tècnics pertinents per valorar de quina manera li aplicarà la llei -contextualitzant el monument o bé enderrocant-lo. Sense concretar el contingut d'aquests informes ni fer cap afirmació clara, la batlessa tampoc no descartà la possibilitat que es llevi d'enmig aquest monument.

 

1947: El general Franco inagura el monument dedicat al creuer "Baleares

 

Entre altres coses perquè, segons argumentà, l'origen històric del monòlit de la Feixina ha estat conegut des de sempre per tots els ciutadans i, per tant, la demanda d'aplicar-hi la llei ja formava part d'una "vella reivindicació de l'Associació de la memòria històrica de Mallorca". En canvi, la mateixa batlessa afegí que l'aplicació de la llei a l'obelisc dels Jinetes de Alcalá de la plaça no formava part de cap demanda social, en un principi. No obstant això, i a mesura que s'anava descobrint l'origen d'aquell monòlit, erigit el 1941 per honorar el grup de colpistes de 1936, els veïns del Puig de Sant Pere i l'Associació de memòria històrica varen començar a reivindicar la necessitat de tomar-lo. Però a pesar de tenir constància d'aquesta idea, Calvo admeté que existeix una diferència entre la manera com se n'erigí un i altre. Per això, matisà que el Consistori no ha de passar per alt que el creuer Baleares va ser erigit amb els doblers d'una subscripció popular -d'aquelles de les quals se'n feren tantes per demostrar adhesió al règim dels sublevats, on tothom donava, sota la por de ser sospitós de desafecte.

En canvi, l'obelisc va ser alçat per ordre del batle franquista de l'època, Jorge Dezcallar, per retre homenatge a aquests oficials de la cavalleria armada. Fa dos anys, concretament el 18 de juliol de 2007, que l'Ajuntament de Palma anuncià la seva intenció de tapar la placa del monòlit franquista de la Feixina i substituir-la per una altra que s'adequàs als valors de la democràcia actual. D'aquesta manera es pretenia donar un nou context a tot el conjunt de la plaça i fer complir l'únic acord d'aquest estil que es va aprovar per ple en l'anterior govern del PP, a petició dels grups de l'oposició. Ara se n'elaboren els informes, però Cort no sap encara quin serà el final.

El creuer Baleares

El creuer Baleares va ser un dels millors vaixells de guerra a les ordres dels militars sublevats. Va ser fonat el 6 de març de 1938 a 60 milles del cap de Palos pels impactes de l'esquadra republicana. Desaparegueren 788 homes i se'n salvaren 469. Moltes víctimes eren de la tropa de marineria i entre elles hi havia al·lots reclutats del barri de Santa Catalina. Aquests darrers temps, el Baleares ha estat notícia per 2 motius: per novembre finà Antelm Morey, el darrer supervivent de la tragèdia. I fa unes setmanes fou retirada d'un carrer de Palma la placa amb el nom del jove mariner Moll Duniach i canviada pel de Teodor Úbeda

 

ESPECIAL:

Creuer Baleares