Enderrocament o contextualització

LLORENÇ CAPELLÀ

Nanda Ramon ha dit en roda de premsa que encara no sap què fer amb el monument de la Feixina. Té un dilema: pot optar per enderrocar-lo o per contextualitzar-lo; i que faci una cosa o l’altra depèn, en bona part, de l’opinió dels seus assessors. Doncs bé, convé que l’encertin, els assessors, perquè aquesta decisió marcarà definitivament el pas de la senyora Ramon per Cort. No hauria d’ésser així, però la polèmica s’ha orquestrat tan malament des de la mateixa regidoria de Cultura que s’ha convertit en una bomba de rellotgeria. Ho sento per Nanda, que va acceptar fer part de la candidatura del Bloc il·lusionada amb la possibilitat de treballar per Palma (cosa que ha fet, i força bé) i no amb la d’anar a la guerra. Però els problemes vénen quan vénen i cal acarar-los amb seny. La Feixina sols té una sortida digna, l’enderrocament. 

Tanmateix, la senyora Ramon encara aposta per la contextualització, perquè probablement pensa que, dels temes espinosos, si se’n parla poc, millor. I no sempre és així. El monòlit al Baleares tan sols es podria contextualitzar amb la llegenda següent: “En record d’una societat moralment malalta, perquè no va dubtar a adoctrinar els menors amb el credo feixista, ni a exposar-los a la mort física en benefici d’uns ideals d’inspiració totalitària que implicaven la supressió de les llibertats públiques”. I la senyora Ramon no ho farà mai de mai. Quan la regidora parla de contextualització, pensa en com va de bé afegir aigua al lleixiu per a rebaixar-lo. I és cert. Però el monument al Baleares s’ha d’enderrocar. Molts de columnistes han aportat infinitat de motius, perquè l’Ajuntament el faci desaparèixer sense manies. Els bombardejos de Tarragona o de la costa valenciana, per exemple. O la matança de centenars de civils a la carretera de Màlaga a Almeria. Tanmateix, no s’ha parlat gaire de la manipulació ideològica dels Fletxes Navals. 

I cal fer-ho. Si tant voleu per deixar sense arguments de caire sentimental a Cort en la seva resistència numantina de la Feixina. Ja sabeu: els al·lots s’havien embarcat en el Baleares per jugar a fer de soldats i, en definitiva, no deixaven d’ésser al·lots. Cap referència, per tant, al fet que tots els tractats internacionals en defensa dels drets humans condemnen els governs que permeten que els menors vagin a la guerra. Però anem per feina. L’historiador Jeroni Fullana, a Los Flechas Navales de Baleares (Lleonard Muntaner, 2005), els desmunta tots. Els arguments que pretenen endolcir la cosa, ja m’enteneu. I probablement ho fa sense pretendre-ho, cosa que confereix més importància a la seva aportació. Els Fletxes s’allistaven a partir dels catorze anys, una bestiesa. I eren ensinistrats en les feines marineres, “sin mermar en nada el ideario de Falange que dio origen a la escuela”. Això explica que entre els benefactors de l’escola esmentada –instal·lada en el vaixell Unión– figuressin Alfonso de Zayas i Martí Pou, dos personatges força significatius de la dreta mallorquina més sinistra. Zayas ha d’ésser considerat un dels dissenyadors de la repressió que va suposar més de mil morts. 

Pou va ésser un criminal, un pinxo. Imaginem, fredament, la instrucció que reberen aquests al·lots, els Fletxes, tant els que moriren a bord del Baleares com els que aconseguiren sobreviure, per a satisfer les exigències ideològiques de Zayas o de Pou. No ho dubti, senyora Ramon, els ensenyaven la cara més fosca de la vida. L’himne que els identificava diu bestieses d’aquest gruix: “Orgulloso a la Marina/ mi vida tengo que dar”. Heus ací una apologia de la mort, repetida una i altra vegada de manera banal en infinitat de cançons. En aquestes altres estrofes hi és tot: “Arriba nuestro Caudillo./ Arriba nuestra bandera/ que es la bandera de Cristo”. És a dir: pàtria, Don Francisco, l’Església… Uf! I els receptors, infants de 14 a 16 anys. Veritat que ho troba vergonyós, senyora Ramon? Tanmateix, allò del llibre de Fullana que causa més impacte en el lector és la transcripció de la carta que, amb data del 14 de març de 1938, adreçaren Pere Roca i Mateu Matas al responsable de l’Escola de Fletxes Navals. 

Ambdós havien perdut un infant en el Baleares, i li diuen: “… lo que sentimos en el alma no es la pérdida de un pedazo de nuestro corazón allí en alta mar, sino el no tener otro muchacho útil para servir en los Ejércitos del Bien”. Senyora Ramon, recorda que li he parlat d’una societat malalta…? Amb aquesta cita en té una prova definitiva. El monument de la Feixina fa empegueir, fins i tot, a una dreta amb seny. Allò que passa, i possiblement compartirà el matís, és que ja no sabem on s’amaga aquesta dreta ni si existeix o ha existit realment.

Llorenç Capellà. Escriptor.

Diari de Balears

18/08/2009

ESPECIAL:

Creuer Baleares