Les veus de la memòria

ASSOCIACIÓ MEMÒRIA DE MALLORCA

Les darreres setmanes, prèvies a la inauguració del Mur de la Memòria al cementeri de Palma, lloc de tràgic record per les víctimes del feixisme a Mallorca, han anat farcides d´articles, privats o col·lectius, entrevistes i opinions per a tots els gustos que coincideixen en un punt, el rebuig a la recuperació de la memòria col·lectiva de la Guerra Civil i la dictadura i a la construcció del primer memorial que recollirà els noms de 1.600 demòcrates assassinats al llarg de la guerra i la primera post guerra civil, tant a la nostra illa com a la península. Aquest rebuig, sempre escudat en un menyspreable paternalisme i en falses ofertes de pseudo reconciliació entre assassins i assassinats, s´enfunda en la infàmia de la tergiversació dels fets històrics i la manipulació descarada per recolzar els seus arguments i no passa de ser l´anormal extensió en democràcia dels tòpics típics del feixisme hispànic que durant quaranta anys van enverinar la ment i l´ànima dels ciutadans i ciutadanes que, a força de sentir-los a l´escola, aquella de que "la letra con sangre entra", als famosos i infames "partes" de guerra i als No-Do dictatorials, se´ls van arribar a creure com un dogma de fe, que s´havien d´empassar tant si com no, per que senzillament no hi havia una altra versió per escoltar. Però aquesta campanya totalment organitzada pels auto-anomenats "savis" i "amos" de la memòria de la guerra civil i de la repressió a Mallorca i Balears, han utilitzat i rejovenit aquells vells tòpics del feixisme i el més descarat negacionisme per atacar de manera despreciable un projecte del qual no en coneixen sinó el que s´ha publicat als mitjans de comunicació, alguns dels quals han tergiversat tant les informacions que no sabem on acaba la ficció i comença el delicte. Mitges veritats tals com la violència als dos fronts o mentides manufacturades tan descarades com el "Plan Lenin" que van dur a la mort a Emili Darder i els seus companys d´infortuni al que, en poc temps, serà el seu particular Mur pel record. Falsedats que investigadors poc sospitosos de simpaties pro-Republicanes com ara Josep Massot i Muntaner han anat desmuntant al llarg de nombrosos i seriosos treballs d´investigació, que deixen els arguments anti memorial al nivell d´una tertúlia de cafè.

Però, per què molesta tant aquest mur? A qui pot molestar un homenatge públic a uns homes i dones compromesos amb la república i la democràcia, assassinats als camps d´extermini locals de Porreres, Son Coletes o el mateix cementeri de la capital balear, sense oblidar els camps de la mort nazis de l´Europa de la segona guerra mundial? Per què tant d´odi per a uns homes i dones, assassinats pel mateix odi a la llibertat i la democràcia? La resposta pot ser ampla i variada, però deixa entreveure tot un seguit de lleialtats, encobertes, o no, amb un règim i un dictador que va repartir excelsos beneficis i places de funcionaris entre els seus acòlits, caballeros mutilados i ex combatientes i que, pel que es veu, te una legió, mai més ben dit, de seguidors i antics servidors que no dubten en defensar l´honorabilitat de la "cruzada" d´extermini ideològic republicà, amb un fervor que faria empegueir als Serrano Suñer i Licinios de la Fuente del consejo de ministros de torn de la dictadura feixista. Però, la resposta pot ser més senzilla del que pareix. I l´opinió de Memòria de Mallorca és que el Mur de la Memòria molesta per l´atreviment. L´atreviment d´una part de la ciutadania balear a dir alt i clar el que els van fer als seus pares i mares, padrins i padrines. L´atreviment d´una part de la societat a no callar més i de negar-se a amagar el cap sota les pedres i les lloses del silenci imposat amb ma de ferro i tir de fusell pel feixisme triomfant. L´atreviment a fer públic el seu dolor i la seva tragèdia personal i familiar en un conjunt memorialístic, ideat i projectat per Memòria de Mallorca com homenatge a aquells protopromotors de la democràcia d´aquesta Espanya ingrata i negra, que no dubtà en ofegar en sang les ànsies i els crits de llibertat i justícia social dels seus ciutadans i ciutadanes. En definitiva, l´atreviment a no callar i que no els facin callar més, com van silenciar els seus avantpassats, i a dir públicament el nom dels assassins de demòcrates i democràcies.

En definitiva, del que es tracta és de donar veu als que no la van tenir, als qui els van prohibir amb la coacció del terror i la por dir ben alt i fort el nom dels seus màrtirs, aquells que amb el seu darrer alè van cridar alt i fort que ni el silenci ni la força bruta els esborraria de la història, tal i com va demanar en la seva darrera lletra, una de les "trece Rosas Rojas": "Que mi nombre no se borre en la historia". Per això i per més és aquest memorial, per honorar la dignitat que els assassinats no van perdre mai, com vergonya i dit acusador d´assassins i còmplices necessaris de la dictadura que no dubten en fer públiques les bondats dels seus progenitors feixistes, que en altres democràcies no tan sols és impensable si no que a més és delicte i motiu de rebuig social. Per això, per a ells i per a tots els demòcrates és aquest memorial. Ni més ni manco.

DIARIO DE MALLORCA   17/04/2011