L'adveniment de la República en el món socio-cultural

BOLETIN OFICIAL DEL OBISPADO DE MALLORCA

Obispado de Mallorca - Ilmo. Señor.- Tengo el profundo disgusto de dirigirme a V.I. para protestar, como Jefe espiritual de Mallorca, del atentado cometido esta noche contra la Iglesia de Montesión de Palma, lastimando gravemente los sentimientos religiosos de mis diocesanos en día para ellos tan señalado como la fiesta principal del Santísimo Corazón de Jesús. A la vez como propietario del Edificio en virtud de Real Orden de Hacienda del 10 de junio de 1916, denunció a V.I. el hecho criminal, y le suplico que ordene la busca y captura del autor de la salvajada, a fin de demandar para él los oportunos castigo y reparación.- Dios guarde V.I. muchos años.- Palma, 12 de Junio de 1931,- José. Arzobispo-Obispo de Mallorca (Rubricado).- Ilmo. Sr. Gobernador Civil de Baleares.

 

 

 

 

 

 

 

BOLETIN DE LACAMARA PROVINCIAL DE COMERCIO, INDUSTRIA Y NAVEGACIÓN DE PALMA DE MALLORCA

La exportación de capitales. Esta Cámara de Comercio se complace en hacer pública la siguiente nota oficiosa, recibida del Consejo Superior de las Cámaras, que la redactó y acordó darla a la publicidad en su última sesión extraordinaria recientemente celebrada.

"Reunido el Consejo Superior de las Cámaras de Comercio, Industria y Navegación, ha examinado la actual situación económica del país en sus diferentes aspectos, y se considera en el deber de llamar la atención de las clases acomodadas sobre el daño que podría inferirse a la economía española con la exportación de capitales iniciada en los últimos días por algunos rentistas movidos por un sentimiento de temor que la realidad no justifica. Si no fuera rectificada esa exportación, que afortunadamente está ya contenida, entrañaría un quebranto para la consiguiente elevación del coste de la vida, que acarrearía una seria crisis industrial, la que a su vez repercutiría en daño de todos.

La serenidad es, no sólo un deber de patriotismo en esta hora, sino la norma más conveniente para la defensa de los propios intereses que con el éxodo de capitales se trataba equivocadamente de asegurar, y así van comprendiéndolo los propios rentistas al rectificar resoluciones que adoptaron precipitadamente".

LA NOSTRA TERRA

Revista mensual de literatura, art i ciencies

(...) Estam admirats i orgullosos de la capacitat ciutadana del nostre poble. Avui podem dir, convençuts per l'evident realitat que l'ideal i la cultura no eren patrimoni de les altes esferes socials.

(...) Les nostres aspiracions d'iberisme se'ns presenten ara assequibles i, en aquests moments, és quan, amb tota dignitat, podem mirar de cada l'Amèrica del Sud i mai com ara, tambè, la cooficialitat de la nostra llengua i l'obtenció de la nostra autonomia administrativa -anhels del nostre ésser polític - no se'ns havien presentat en un camp més adquat a la fructificiació esponerosa

(...) També "La Nostra Terra" obrí el seu cor a l'optimisme i a l'esperança, optimisme i esperança que desitja encomanar a tots els seus lectors.

Moltes presecucions ha sofert des de la seva aparició, ja fa més de tres anys, aquesta Revista, perquè sempre representà les aspiracions pures-llavors tan combatudes. de l'autonomia mallorquina que tan clarament tenim exposada (númerode juny i juliol de 1930), i aquestes aspiracions avui dins el nou règim republicà que comença. les volem reafirmar amb més força encara que abans.

En aquest sentit: !Visca la República¡

 

HIMNE DE LA "JOVENTUT R, FEDERAL DE PALMA

 

(Mùsica de "La Marsellesa")

(Lletra de: Marian Aguiló)

Som un estol de gent novella

que ens dam la mà fraternalment,

El progrés i l'amor per senyera

desplegam a l'embat de tot vent ...!

Joves soldats la lluita ens crida

anem joiosos a lluitar,

espolsant l'inèrcia maleida

que ens encadena a tots de peus i mans.

...

Avant airós jovent ... !

Lluitem per l'ideal ...!

Anem, rompent l'esclavitut

que tè el Poble abatut ,,,!

...

Al bell ressó de les estrofes

sabrem venjar-nos del tirà ... !

i el conjur de la nova paraula

veurem correr a dojo sa sang ... !

Veurem correr a dojo sa sang ... !

Purificant l'aire mefitic

una foguera s'alçarà

i a sa flama l'horrible  plaga negra

la justicia indignada hi llançarà ... !

...

Pel Món hem demanat

Progrés i germanor ... !

Volem, per tots, la igualtat

i plena llibertat.

...

Dels nostres avis. l'obra bella

volem de nou fer revertir

i al potent crit d'alarma s'aixeca

el fantasma imponent d'En Crespí ... !

el fantasma imponent d'En Crespí ... !

Del gran Colom la bella història

en la memòria tots tenim

venim al conjur de sa glòria

a refer l'obra del gran cabdill ...!

...

Avant ¡oh mallorquins!

Lluitem per l'ideal ... !

Anem, anem a fer bocins

la tasca dels tirans.

...

(Aprovat en junta com a himme oficial de la J.R.F. de Palma)