Jules Guesde    |    BIOGRAFIES  | TEMA SOCIALISME   |


Jules Bazile, més conegut com a Jules Guesde (París, 11 de novembre de 1845 - Saint-Mandé, 28 de juliol de 1922) va ser un polític i periodista socialista marxista francès, fundador del POF. Fou, també, el principal difusor del pensament de Karl Marx en la seva versió més mecanicista, que s'anomenà al llarg del temps Guesdisme.

 

Al 1882 fundà amb Paul Lafargue i Paul Brousse (que s'escindí més tard per formar el POSR) el Parti Ouvrier Français (POF). Guesde no creia en l'acció sindical i s'alineava amb un parlamentarisme tàctic, tot rebutjant qualsevol acord amb els partits burgesos. Al 1893, fou elegit diputat de Roubaix, tot afirmant-se col·lectivista, internacionalista i revolucionari. Al 1899 s'oposà a Jean Jaurès per la participació al ministeri burgès de Pierre Waldeck-Rousseau.

 

Al 1901 el POF es fusionà amb d'altres forces socialistes per formar el Parti Socialiste de France. Al 1905, el Parti Socialiste de France i el Parti Socialiste Français es fusionaren per formar la Section Française de l'Internationale Ouvrière (SFIO). A partir d'aquell moment, Guesde perdé importància davant l'ascens de Jean Jaurès. Igualment, anà escolant-se vers un major possibilisme dins la II Internacional.

 

Entre 1914 i 1916, en el si de la Primera Guerra Mundial i els pactes d'Union sacrée, Jules Guesde fou ministre d'Estat i adoptà posicions nacionalistes.

 

Enllaços externs

 

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Jules Guesde [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2013 [data de consulta: 25 de juny del 2013]. Disponible en <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Jules_Guesde&oldid=11959796>.

fideus