Rudolf Rocker    |    BIOGRAFIES  | TEMA ANARQUISME  |


 

Rudolf Rocker (25 de març de 1873 – 19 de setembre de 1958) fou un escriptor, historiador i activista anarcosindicalista.

 

Rudolf Rocker (segon per l'esquerra) en companya d'un grup d'anarquistes a Londres, a la foto compareix amb el braç a l'espatlla de  Milly Witkop

Vida

 

Rudolf Rocker va néixer a Mainz (Alemanya). Per la prematura mort dels seus pares es va criar en un orfenat catòlic. Membre en la seva joventut del Partit Social-Demòcrata, el seu suport al grup Die Jungen (Els Joves) i posicions ideològiques cada cop més properes a l’anarquisme provocaren la seva expulsió l’any 1890. A la presència a la Segona Internacional de Brussel·les l’any 1891 i a les contribucions en la premsa anarquista seguí la fugida d’Alemanya per la pressió policíaca l’any 1892. Va viure un parell d’anys a París i finalment s’instal·là a la Gran Bretanya l’any 1895 on, tot i ser un gentil, esdevingué la figura més respectada del moviment anarquista jueu en aquest país. L’any 1914 Rudolf Rocker s’oposà a tots dos bàndols de la Primera Guerra Mundial el que provocà el seu internament com a enemic estranger. L’any 1918 va ser deportat als Països Baixos des d’on tornà a Alemanya, on va ser membre actiu del Freie Vereinigung Deutscher Gewerkschaften(Lliure Associació de Sindicats Alemanys) i fundador del Freie Arbeiter-Union Deutschlands (Sindicat Lliure del Treballadors d’Alemanya) i editor del seu periòdic Der Syndikalist. Usà la seva influència per oposar-se al suport anarquista a la revolució bolxevic després de l’any 1917, a la Plataforma Organitzacional l’any 1927, quan aquesta pretenia reformar el moviment anarquista en un partit polític, i liderà l’oposició llibertaria al creixent moviment nazi.

 

L’any 1933 Rocker deixà Alemanya de nou i es mudà als Estats Units on continuà treballant com a orador i escriptor acusant el feixisme i el comunisme. Un cop iniciada la Segona Guerra Mundial decidí fer costat als aliats. Rocker morí l’any 1958 a Mohegan, Maine (EEUU).

 

 Anarcosindicalisme: Teoria i Pràctica

 

El més famós dels seus escrits es el llibre Anarco-Sindicalisme: Teoria i Pràctica, publicat a Londres el Març de 1938, del qual aparegué ja una traducció castellana de la mà de Diego Abad de Santillán durant el mateix any publicada a Barcelona. L’obra està íntimament lligada a la Guerra Civil a Espanya i que va fer renéixer l’anarquisme i el sindicalisme a l’àgora política per primer cop des de la Primera Guerra Mundial i la Revolució Russa. El llibre té els següents capítols

:

 

Enllaços Externs

 

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Rudolf Rocker [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 28 d' abril del 2008]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Rudolf_Rocker&oldid=1723640>.

 

fideus