Manuel Serra i Moret                                                    BIOGRAFIES  |  TEMA:     |  SOCIALISME   | CATALANISME  |  

Manuel Serra i Moret (Vic, 1884 - Perpinyà, 1963) fou un polític i escriptor català, fundador de la Unió Socialista de Catalunya, Conseller de la Generalitat de Catalunya i President del Parlament de Catalunya a l'exili.

Biografia

Fill de l'historiador Josep Serra i Campdelacreu, estudià economia, sociologia i història als Estats Units d'Amèrica i a Anglaterra i visqué a l'Argentina entre 1908 i 1912 i durant la dictadura de Primo de Rivera, entre el 1925 i 1928. Morí el 1963 a l'exili.

Trajectòria política

L'any 1914 fou elegit alcalde de Pineda de Mar, càrrec que ocupà fins el 1923, com a militant de la Unió Catalanista i de la Federació Catalana del PSOE a partir de 1916. L'any 1923, però, deixà el PSOE per fundar la Unió Socialista de Catalunya.

L'any 1931 va ser elegit diputat de la Diputació Provisional de la Generalitat de Catalunya per Mataró i Arenys de Mar, diputat a les Corts Constituents, i d'ençà del 14 d'abril fins les eleccions al Parlament del 20 de novembre de 1932 formà part del Govern Provisional de la Generalitat, presidit per Francesc Macià, primer a la Conselleria d'Economia i Treball i, posteriorment, a la Conselleria d'Economia.

L'any 1932 fou elegit Diputat del Parlament de Catalunya, del que esdevingué membre de la Diputació Permanent, de les Comissions permanents de Finances i de Presidència, així com de les Comissions de Constitució, de Llei Municipal i de Finances Municipals; el 14 de novembre de l'any 1933 també fou designat Diputat al Parlament de la República.

A la darrera reunió que tingué el Parlament, l'1 d'octubre de 1938 fou elegit Vicepresident Segon del Parlament, la qual cosa comportà, a la mort d'Antoni Rovira i Virgili, que ocupés interinament la Presidència del Parlament de Catalunya a l'exili, fins l'any 1954, i el mateix any, després de la dimissió de Josep Irla per motius d'edat, va optar a la Presidència de la Generalitat, en votació dels diputats exiliats a Mèxic, que va perdre enfront de Josep Tarradellas.

Publicacions

Al llarg de la seva vida es distingí per ser autor de nombroses publicacions, articles i com a conferenciant. Aquestes són algunes de les seves obres de temàtica social i política:

  • 1912: “La socialització de la terra”

  • 1934: “Socialisme”

  • 1944: “Reflexions sobre el demà de Catalunya” (editada a Xile)

  • 1957: “Crida a la joventut catalana” (editada a París)

  • 1957: “Ciutadania catalana. Breviari de cogitacions, remarques i orientacions per als catalans” (editada a Buenos Aires)

Enllaços externs

MANUEL SERRA I MORET A LA CASA DEL POBLE DE PALMA

EL OBRERO BALEAR 925

21 de noviembre  de 1919

fideus/