Unió Socialista de Catalunya  |    |  PARTITS POLITICS   | TEMA:  MOVIMENT OBRER  | SOCIALISME  |


 

La Unió Socialista de Catalunya (USC) va ser un partit polític català d'esquerres fundat el juliol de 1923 a partir d'una escisió de la federació catalana del PSOE dirigida per Rafael Campalans i Puig, Joan Comorera, Manuel Serra i Moret i Gabriel Alomar.

La USC defensava una major atenció a la qüestió nacional catalana, defensant el dret a l'autodeterminació. Pel que fa a la qüestió social, no es diferenciaven gaire del PSOE de l'època. Un dels seus principals dirigents va ser Joan Comorera i el seu periòdic era Justícia Social. La USC era molt propera al sindicat Unió General de Sindicats Obrers de Catalunya (UGSOC).

          

Pràcticament dissolta durant la Dictadura de el general Miguel Primo de Rivera, es va reorganitzar a partir de 1930, mantenint una gran col·laboració amb Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). El 1933 va intentar retornar a les files del PSOE, però la direcció estatal liderada per Francisco Largo Caballero s'hi va oposar. Va ser una de les organitzacions que, el 1934, va donar suport als Fets del 6 d'octubre.

El 23 de juliol de 1936, just iniciada la guerra civil espanyola va ser una de les organitzacions que es van unir per fundar el Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC).

Col·laboradors de la Viquipèdia. Unió Socialista de Catalunya [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 27 de juliol del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Uni%C3%B3_Socialista_de_Catalunya&oldid=1197480>.

LA UNIÓ SOCIALISTA DE CATALUNYA A PALMA

Inauguració de la nova Casa del Poble / Parlament de Gabriel Alomar /1924

 

ELS HOMES DE LA UNIÓ SOCIALISTA DE CATALUNYA

GABRIEL ALOMAR / Justicia Social 1931

 

fideus/