El feixistes de Mallorca bombardegen el vaixell-hospital "Marques de Comillas"

Memoria Civil, núm. 20, Baleares, 18 mayo 1986

LA HUMANIDAT

Tots sabem que a Mallorca la iniciativa l'ha portada el bisbe en persona. Tothom sap que el conegut bisbe Miralles, l'home sense escrúpols que a la vista de bon billets no vacil·là a vendre's el famós tern de San Valeri, es el qui personalment repartia escapularis i gelats als soldats de Mallorca, dient-los que combatien en nom de Déu. Doncs bé, el bisbe de Mallorca i els feixistes que el secunden, no sols no compleixen el manaments divins de No matarás i Estimaràs el proïsme com a tu mateix, sinó que, homes sense entranyes, s'entretenen a bombardejar els hospitals de sang.

Ahir ancorat al port el transatlàntic Marquès de Comillas, convertit en hospital de sang, està de servi a la reraguarda de Mallorca. Fa dos dies que arribà la noticia que el Marquès de Comillas havia estat bombardejat, afortunadament sense conseqüències.

De lluny es veuen les seves xemeneis amb els emblemes de la Creu Roja. Ens hi apropem: a cada costat del vaixell també hi ha pintades creus vermelles molt grans.

- Hem portat 147 allitats, Cent quaranta són ferits i la resta malalts. Els anem traslladant a l'hospital i aquesta nit empredrem el viatge de retorn a la reraguarda.

- Molt a prop de l'illa?

- Fins ara érem a la badia d'Artà, però, en vista que allà no podem estar tranquils perquè els feixistes ens bombardeigen, ara sortim amb ruta secreta.

- Llavors és cert allò del bombardejament?

- Ja ho crec -respon l'oficial-. Primerament ens van bombardejar amb foc de canó i ens obligaren a fugir del seu abast. Quan més tranquils estàvem, des del pont vàrem veure venir un hidro que no venia pas de l'interior de l'illa. Va donar dues voltes sobre el vaixell. No portava cap emblema ni senyal. Vam comprendre, de seguida, que es tractava d'un avió enemic. Per si n'haguessim tingut encara algun dubte, l'avió va llançar tres bombes, que caigueren a uns cinquante metres del vaixell. Seguidament apareixen pel mateix indret dos altres hidros que en passar per sobre nostre deixaren caure tres bombes més cada un. Algunes d'elles esclataren a quinze metres i sobre la coberta arribaren alguns troços de metralla.

- Tenen molta aviació les forces rebels de Mallorca?

- Tenien sis hidros, però tres d'ells varen ser destroçats per la nostra artilleria antiaéreia.

- Si l'aeronàutica és nostra, d'on poden haver sortir aquests hidros?

- No ho sabem pas. El que si us puc dir que són hidros de tipus italià.

- I vosaltres no poguereu fer foc contra els hidros?

- Nosaltres no, perquè els hospitals de sang no poden portar armament de cap mena. Els que varen contestar foren l'Antequera i el Xauen amb artilleria antiaéria i els obligaren a fugir, un d'ells amb la punta d'una ala destroçada. Protegits pes dos canoners, vàrem canviar la nostra situació.

- Hi havua molts ferits al vaixell el dia del bombardeig?

- Uns cent vint. Naturalment hi va haver una alarma gran. Un milicià que acabava de ser operat d'apendicitis s'incorporà del llit, esverat. S'arrencà les benes. Es posà a córrer per la cuberta. A les poques hores va morir. També morí un milicià al qual acabàvem de baixar de la taula d'operacions, després d'extreure-li un projectil del costat dret.

- Es molt nombrós el personal médic del vaixell?

- Suficient. El director és un metge de l'Aeronàutica. Hi ha un radiòleg, acompanyat de la seva muller, que és farmacéutica. Tres equips de l'Hospital Clínic vinguts com a voluntaris, un especialista en transfusions, un capità de la Creu Roja per als serveis d'embarcament, un equip militar i un de marina. A més, portem gran nombre de practicants i infermeres, voluntaris, més el personal del Vaixell, que col·labora amb gran entusiasme. A Mallorca tenim desembarcats setze metges per als serveis de combat.

L'exércit de la llibertat lluita amb un entusiasme insuperable, Aquest entusiasme per a la defensa del dret i la raó és l'entusiasme que ha de dur-nos a la victòria.

L.M. LA HUMANIDAT, Dissabte, 29 d'agost de 1936

El vaixell hospital Marqués de Comillas i el Ciudad de Barcelona al port de a Maó