fideus

  ORGANITZACIONS POLÍTIQUES

 
ALIANÇA OBRERA

Aliança Obrera fou un acord d'acció revolucionària proclamat durant la Segona República Espanyola després de la victòria electoral de la CEDA el 1933. La iniciativa sorgí del Bloc Obrer i Camperol, i se li uniren el PSOE, la UGT, la Unió Socialista de Catalunya, l'Esquerra Comunista i la Unió de Rabassaires, tot i que aquesta se'n separà més tard. La CNT i el Partit Comunista d'Espanya en quedaren al marge.

Es va estendre a tot el territori de la República, es consolidà el 1934 i adquirí especial força a Astúries, on la s'hi adherí la federació regional de la CNT. Pel setembre d'aquest any el Partit Comunista, que l'havia atacada inicialment, decidí de participar-hi. L'Aliança fou el motor de la revolució d'Astúries de l'octubre del 1934, on hi formulà un programa reivindicatiu basat en les nacionalitzacions, dissolució dels ordes religiosos, de l'exèrcit i de la guàrdia civil. però fracassà en els fets del sis d'octubre a Catalunya, ja que la CNT en restà al marge.

Col·laboradors de la Viquipèdia. Aliança Obrera [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 26 de gener del 2008]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Alian%C3%A7a_Obrera&oldid=1181481>.