fideus

  ORGANITZACIONS POLÍTIQUES      LOS SOLIDARIOS    Tema: Anarquisme

 

Los Solidarios és un grup armat fundat el 1922, segons que sembla com a resposta a la guerra bruta empresa per sectors patronals i governamentals contra els sindicats i com a successora d'un grup anterior anomenat Los Justicieros. També rebé el nom de Crisol.

Integrat per anarco-sindicalistes (entre d'altres Buenaventura Durruti, Joan García Oliver, Francisco Ascaso, Antonio Ortiz, Gregorio Jover Cortés i Antonio Martín Escudero), se li atribueixen atracaments a bancs i l'assassinat de l'arquebisbe de Saragossa cardenal Juan Soldevila y Romero (1923). Després d'aquests fets Durruti, Ascaso i alguns altres membres fugiren França primer i després a Llatinoamèrica, on se'ls imputen més atracaments. Retornats a França viuen a la clandestinitat després de ser acusats d'intentar assassinar el rei Alfons XIII en una visita a París i expulsats del país, per passar a Bèlgica on els seria permesa finalment la residència. Aquesta situació durà fins a la proclamació de la Segona República Espanyola (1931), en què alguns dels membres, que ja havien pogut retornar a Catalunya fundaren el grup Nosotros, amb posicions més radicals que les de la FAI.

Es conserva una gravació sonora d'un discurs de Joan García Oliver on qualifica els membres del grup, incloent-se ell mateix, com los mejores terroristas de la clase trabajadora (1937).[1]

Membres del grup

Referències

Enllaços externs

Col·laboradors de la Viquipèdia. Unión Monárquica Nacional [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2008 [data de consulta: 4 de gener del 2008]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Uni%C3%B3n_Mon%C3%A1rquica_Nacional&oldid=1778663>.