Lev Trotski                                         |       BIOGRAFIES  |  TEMA:   COMUNISME  |    castellà

Lev Davídovitx Bronstein (Лев Давидович Бронштейн), més conegut com Lev Trotski (nom transliterat també com Leo, Trotskii, Trotsky, Trotskij o, Trotzky). Va ser un revolucionari marxista rus i una de les figures més destacades de la revolució russa de 1917. Va nèixer a Iànovka (Ucraïna) l'any 1877 i va morir assassinat a Coyoacán (Mèxic) l'any 1940.

 

León Trotsky en una fotografía tomada en 1888 a sus 8 años de edad.

León Trotsky en una fotografía tomada en 1888 a sus 8 años de edad.

 

 

 

 

 

Trostky, 1917 jefe del Ejército Rojo

Trotsky leyendo The Militant

Activitat revolucionària

 

Va nàixer en una família de llauradors propietaris jueus i va estudiar Dret a la Universitat d'Odessa. Des de ben jove va participar en l'oposició clandestina contra el règim tsarista, s'adherí als ideals socialdemòcrates l'any 1896 i organitzà una Lliga Obrera del Sud de Rússia (1897). Va ser detingut diverses vegades i desterrat a Sibèria; però va aconseguir escapar-ne el 1902 i es va unir a Londres amb un dels caps de l'oposició socialdemòcrata a l'exili: Lenin. Aquest el va fer entrar en la redacció del diari Iskra.

 

Malgrat les seues discrepàncies amb Lenin, com ara la concepció autoritària del partit, va col·laborar amb ell i va intentar en va reconciliar la facció que dirigia (els bolxevics) amb la facció rival de la socialdemocràcia russa (els menxevics). Va tornar a Rússia per a participar en la Revolució de 1905, en la qual va organitzar el primer soviet o consell revolucionari. En fracassar la revolució, va ser deportat una altra vegada a Sibèria i novament en va escapar (1906)

 

Famosa fotografia donde se puede contemplar a Lenin realizando un discurso y, en la escalera, a León Trotsky. Esta imagen fue posteriormente manipulada por el estalinismo haciéndole desaparecer de la escalinata.

 

 

Lev Trotsky, 1911

 

 

Després de la Revolució de 1917

 

Després de recórrer mig món entrant en contacte amb els focus de conspiradors revolucionaris, es va traslladar a Rússia tan bon punt va esclatar la Revolució de febrer de 1917, que va derrocar Nicolau II. Abandonant la seua trajectòria anterior de socialista independent (en relació amb els menxevics), va posar el seu talent d'organitzador i d'agitador al servei del Partit Bolxevic i va ser triat president del Soviet de Petrograd. Exercí un paper central en la conquesta del poder per Lenin: va ser el principal responsable de la presa del Palau d'Hivern pels bolxevics, que va instaurar el règim comunista a Rússia (Revolució d'octubre de 1917).

 

 

Encara que Lenin va ocupar la cúspide del poder, Trotski va exercir un paper crucial en el govern soviètic fins a la mort d'aquell. Com a primer comissari d'Afers Estrangers de la Rússia bolxevic (1917-1918), va negociar amb els alemanys el Tractat de Brest-Litovsk, que va retirar el país de la Primera Guerra Mundial per a respondre als desitjos de pau de les masses i concentrar-se en la consolidació de la Revolució. Després va ser comissari de Guerra (1918-1925), càrrec des del qual va organitzar l'Exèrcit Roig en condicions molt difícils i va derrotar en una llarga guerra civil els exèrcits blancs (contrarevolucionaris) i als seus aliats occidentals (1918-1920).

La seua tasca va ser, per tant, crucial per a la supervivència del primer Estat comunista del món.

 

Exili i mort

 

Trotski defensava la idea de la «La revolució permanent» com a via de realització dels ideals comunistes (estenent gradualment la Revolució a Alemanya i a altres països); mentre que Stalin li va oposar la concepció de consolidar el «socialisme en un sol país». Finalment el Partit Comunista de la Unió Soviètica va apartar Trotski de la direcció l'any 1925, l'en va expulsar el 1927, el va deportar al Kazakhstan un any més tard (1928) i finalment el 1929 el va desterrar del país.

 

Trotski va continuar defensant les seues idees des de l'exili, principalment a Mèxic, on va ser acollit pels comunistes d'aqueix país, encapçalats per Diego Rivera. Des d'allí va escriure en defensa de les seues idees obres com La revolució permanent (1930) o la Història de la Revolució Russa (1932) i va encapçalar un corrent comunista dissident, agrupat en la IV Internacional des de 1938.

 

Es creu que fou Stalin qui el va fer assassinar per un agent soviètic, el català Ramon Mercader, a la casa que compartia Diego Rivera amb Frida Kahlo (la qual suposadament va mantenir relacions amoroses amb Trotski).

 

 

Principales obras

 

 

 

Enlaces externos

 

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Lev Trotski [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 3 de juliol del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Lev_Trotski&oldid=1195456>.

 

 

fideus