Francisco Ascaso    |    |  BIOGRAFIES  | TEMA:  MOVIMENT OBRER   |  ANARQUISME  |

Francisco Ascaso Abadía (Almudévar (província d'Osca), 1 d'abril de 1901 - Barcelona, 20 de juliol de 1936) fou un anarquista aragonès, militant de la CNT.

Va treballar de cambrer a Saragossa i el 1922 es traslladà a Barcelona. Allà es va fer amic inseparable de Buenaventura Durruti, i ambdós constituïren, juntament amb Gregorio Jover, Ricardo Sanz García, Aurelio Fernández, Joan García Oliver i altres el grup d'acció directe Los Solidarios, més tard anomenat Nosotros. Fou acusat de la mort del Cardenal Soldevila i fou empresonat el juny de 1923. El desembre de 1923 organitzà una fugida i marxà a França, des d'on organitzà un atemptat contra el rei Alfons XIII el juny de 1926, que fou descobert per la policia francesa i altre cop fou empresonat.

Fou un dels fundadors de la FAI al 1927, però va romandre a l'exili a Cuba i Mèxic fins la proclamació de la Segona República Espanyola. Es va implicar en intents insurrecionistes i participà en l'intent de revolta a l'Alt Llobregat de gener de 1932, raó per la qual fou deportat a Villa Cisneros (Sàhara Espanyol) i Fuerteventura. Quan va tornar a Catalunya va ser secretari del comitè de la CRTC l'any 1934 i col·laborà a Solidaridad Obrera, des d'on atacà als responsables del fets de Casas Viejas. Fou empresonat novament a València fins el febrer de 1936, i aleshores participà en el IV congrés confederal de la CNT de Saragossa (maig de 1936) com a representant del Sindicat Fabril i Tèxtil de Barcelona.

Després fou nomenat cap del comitè regional de la CNT a Catalunya. En produir-se la sublevació militar de juliol de 1936 que donà lloc a la guerra civil espanyola, junt amb Buenaventura Durruti es posà al capdavant de les milícies populars. Va caure mort el 20 de juliol de 1936, quan intentava assaltar la caserna de les Drassanes de Barcelona. Els militants de CNT el consideraren d'aleshores ençà el primer heroi i màrtir anarquista de la guerra civil

Làpida d'Ascaso al Cementiri de Montjuïc

Enllaços externs

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. Francisco Ascaso [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2008 [data de consulta: 3 de juliol del 2008]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Francisco_Ascaso&oldid=2129940>.

 

 

 

Francisco Ascaso, Buenaventura Durruti i Gregorio Jover a la redacció de "Le Libertaire", pocs dies després de sortir de la presó (París, julio 1927) - Text i Imatge de:

Efemèrides anarquistes

fideus/