Francesc Carreras va néixer al nombre 5 del carrer de Gràcia el juny de 1896. Era el tercer fill d’una família de classe mitja, amb son pare que era comptador a l’Ajuntament de Maó i secretari de la Cambra de Comerç. El jove va fer el batxillerat a l’Institut de Maó i, després, va seguir els estudis de Ciències Naturals a la Universitat Central (Madrid), que acaba el 1917. Durant un parell d’anys, el jove torna a Menorca, treballa de professor interí a l’Institut de Maó i col·labora amb estudis científics a la Revista de Menorca. Cap a 1918-1919, Francesc Carreras se’n va a viure a Madrid. Hi va perquè el seu germà major, en Mateu Carreras, ja s’hi ha instal·lat com a metge. En Mateu, un altre personatge a descobrir, és llavors el metge personal de Manuel Azaña i compagina la seva labor professional amb l’activitat directiva a l’Ateneu de Madrid. A la capital, Francesc estudia Farmàcia; quan es llicencia n’obre una a la capital. Això, i el seu casament amb la sevillana Carmen Luque, suposen l’assentament del jove maonès a Madrid.


Carreras ens mira quatre llocs a la dreta de Manuel Azaña. Fotografia 1930 amb els dirigents d’Acció Republicana

El compromís

El compromís polític de Francesc Carreras va néixer clarament en l’àmbit familiar. Son pare, Lucas Carreras, era un dirigent republicà local que va arribar a ser membre del Directorio Republicano de Maó. El seu germà, Mateu, també desenvolupava una alta activitat política en el republicanisme de saló madrileny, sempre al costat de Manuel Azaña. Tant son pare com els seu germà també eren maçons, com ell mateix. Quan s’instal·la a Madrid, Carreras ja ha pres el compromís republicà. De fet, l’any 1921, quan es constitueix la Joventut Republicana de Maó, sota la presidència de Pere Taltavull (futur company d’Enric Limosner a l’exili francès), Carreras Reura es desplaça des de Madrid per intervenir-hi. No obstant aquests contactes amb Menorca, la carrera política de Carreras es desenvolupa a Madrid. L’any 1925 forma part del grup d’intel·lectuals que, amb Manuel Azaña, funda Acción Política que, uns anys després, es transforma en Acción Republicana. L’ideari d’aquesta abasta la defensa de l’Espanya autonòmica, l’anticlericalisme, la reforma agrària i la reforma de l’exèrcit. L’octubre de 1930, el maonès participa, a Madrid, en la creació d’Alianza Republicana, suma de diversos grups republicans, que situa a Alejandro Lerroux en el lideratge del partit. Carreras Reura ja és un home fort en el si del partit, i la prova és que entra a formar part del seu Consell Nacional.

Carreras torna a les illes

Arran de la proclamació de la Segona República, el jove Carreras serà nomenat governador civil de Balears; és el més jove de tots els governadors civils d’Espanya. La missió d’aquella primera fornada de governadors republicans era la de modernitzar l’administració perifèrica de l’Estat. Carreras s’hi dedicà de ple, però va ser en una segona creuada on va destacar: la creació i obertura de nous centres escolars. Són moltes les escoles que va impulsar Carreras durant aquells mesos en el Govern civil. Tant és així, que un periodista de fama com Lluís Bello, en el seu estudi sobre el sistema educatiu espanyol, ha de destacar-lo. Tanmateix, una circumstància inesperada acaba amb aquell lloc de responsabilitat. El fet que Azaña hagués de deixar l’escó de diputat per Balears creà una vacant que obligà a celebrar noves eleccions per a ocupar-la. El Partit Republicà mallorquí acordà que el candidat fou Carreras Reura. Els republicans menorquins ho van corroborar immediatament. Els eivissencs s’hi van oposar. Finalment, Carreras aconseguí la seva acta de diputat. Els republicans menorquins podien celebrar que en tenien dos, de diputats a Corts: Teodor Canet i Francesc Carreras. El primer representava l’ala més moderada, el segon era veu del sector més progressista.

A les Corts espanyoles

L’estada de Carreras Reura al Congrés va ser breu, uns dos anys. Durant aquest temps, el fet més destacable en el que va participar va ser el debat i aprovació de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Ja és sabuda la divisió que hi va haver en les files republicanes en relació al projecte d’Estatut que Catalunya envià a Corts. Francesc Carreras, com Alexandre Jaume, sempre van defensar les actituds més nacionalistes en el si de la majoria republicana. Tant va ser així que, quan el 25 de setembre, el president Azaña va a Barcelona per fer entrega solemne de l’Estatut aprovat al president de la Generalitat, entre els escassos polítics que poden entrar a la sala de l’estació i assistir a la festa de gala posterior hi trobem Carreras Reura; amb ell, un altre maonès, Joan Manent, aleshores governador civil de Balears.

Tanmateix, durant aquest primer període de la Segona República es produeix la ruptura republicana, bàsicament entre aquells que són favorables a Lerroux, que són majoria a Menorca, i aquells altres que aposten per Azaña, els quals, en moltes circumscripcions, com a Balears, arriben a fer coalicions preelectorals amb els socialistes. En les eleccions de 1933, fruit entre altres causes d’aquesta divisió, les esquerres i el republicanisme perd a Balears. Carreras Reura torna a la seva Farmàcia i a la docència al prestigiós Instituto de San Isidro de Madrid.

La refeta del republicanisme

La primavera de 1934, Carreras participa a Mallorca en la creació d’Esquerra Republicana Balear amb Emili Darder, Bernat Jofre, Francesc Aguiló, etc. D’ençà 1931, Mallorca havia estat el camp d’acció política del maonès, i això explica que sigui un personatge que també és present en la historiografia mallorquina. La seva activitat a la veïna illa no es reduïa únicament a la feina orgànica, sinó també als seus escrits ideològics a revistes com Ciutadata o República. ERB va néixer amb una ideologia republicana, progressista i nacionalista, amb una majoria de militants que expressaven clares simpaties amb Esquerra Republicana de Catalunya, i una minoria, en la que ens trobem a Carreras, més favorable al corrent azanyista. Els anys 1934-1936 seran de construcció d’aquest partit, que participarà activament en les eleccions de 1936 generalment en les candidatures del Front Popular, encara que adoptessin denominacions diferents segons els territoris. Per altra part, el republicanisme lerrouxista, ferit de mort pel descrèdit del seu líder i els casos de corrupció, es dissol en la desfeta electoral.

Al Govern Civil de Madrid

La victòria del Front Popular tornà portar Carreras Reura a un Govern Civil, en aquest cas al principal destí de tots: el Govern Civil de Madrid, lloc de màxima responsabilitat i confiança del Govern. Per tant, Carreras és Governador Civil de Madrid quan esclata l’aixecament de feixista a la capital, també durant els mesos previs a aquest, extraordinàriament conflictius, i en els mesos posteriors, quan es desplega l’ofensiva de les forces nacionals contra la capital. Possiblement, aquesta pressió no serà ja suportable i el maonès deixa el Govern Civil durant el setembre de 1936. Després passa a ocupar el lloc de director general de Farmàcia en el Govern de la II República, i una de les seves preocupacions principals és assegurar el proveïment dels productes farmacèutics bàsics. Carreras passa amb el Govern a València i, després, a Barcelona. Encara va mantenir una estreta relació amb Menorca i tenim documentades tres actuacions importants: a) les gestions per al nomenament i vinguda a Menorca de Josep Brandaris, per posar ordre en els conflictes locals; b) la creació d’una espècie de central de farmàcia a Maó; b) la solució als conflictes entre el governador militar de Menorca, José Brandaris, i el governador civil, Francesc Mercadal.

Carreras marxà a l’exili el gener de 1939, per trobar-se amb la seva esposa i la seva filla que l’esperaven a Narbonne.

L’exili a Colòmbia i a Mèxic

La seva estada a França no va ser llarga, el març va poder marxar a bord del Colombie a l’exili transatlàntic. Va ser un dels refugiats amb sort, ja que marxà amb un contracte de treball sota el braç. Carreras havia d’instal·lar-se a Bogotà perquè havia estat contractat com assessor en la política sanitària del Govern d’Eduardo Santos. Santos va ser un lliberal que va voler fer entrar exiliats seleccionats, no més de 400, per a modernitzar el país. Aquests eren tècnics, professors, metges, arquitectes, enginyers, etcètera. Carreras va treballar en l’estudi del cultiu de la coca i les conseqüències socials, econòmiques i sanitàries del tràfic de drogues. En certa manera, el seu va ser un estudi pioner i ajudà a la creació de la policia sanitària del país. Arran d’aquestes feines, Carreras també va guanyar una certa reputació internacional. El canvi de Govern i la crisi econòmica motivà el final dels dies de Carreras a Bogotà. El 1944 passà a Mèxic, on, entre d’altres ocupacions ocasionals, va ser consultor científic de l’enciclopèdia d’UTHEA, de la que era director gerent un altre maonès que, com ell, havia nat al carrer de Gràcia: Estanislau Ruiz Ponsetí. A Mèxic, Carreras va recuperar una major activitat política. No és que l’hagués deixada a Bogotà, però era a Mèxic on radicava la plana major de l’exili espanyol. A Mèxic va ser secretari de l’Ateneu Salmerón, dirigent d’Izquierda Republicana i director, durant anys, de la revista que portava la mateixa denominació.

El retorn

L’any 1950, Carreras Reura va tornar a Madrid. Malgrat que pesaven sobre ell diverses condemnes, el govern franquista acceptà el retorn de l’exiliat degut al seu delicat estat de salut. Carreras es va retirar a Madrid i va morir l’any següent, quan tenia 56 anys d’edat. La seva filla tenia llavors 17 anys. Avui, la seva filla viu encara a Madrid. Aquest treball biogràfic ha fet que rememorés aquells anys d’exili que va compartir amb ell. El llinatge Carreras ha continuat en els seus fills i també en els fills que va tenir el germà, el metge Mateu Carreras.

Josep Portella Coll

Menorca.info / 06/03/2011