Francesc de Sales Aguilˇ     Francesc de Sales Aguilˇ                                     |    |  BIOGRAFIES  | TEMA:  REPUBLICANISME             |  
 

Palma 1899 - BogotÓ 1956) PolÝtic, cientÝfic i escriptor. Llicenciat en ciŔncies, per la Universitat de Barcelona el 1921. FundÓ amb Andreu CrespÝ el colĚlegi Cervantes de Palma, del qual fou director. OcupÓ cÓrrecs directius a l'Associaciˇ per la Cultura de Mallorca, el 1924. Fou organitzador i habitual conferenciant: destaca la conferŔncia que donÓ a la Casa del Poble de Palma, el 24 de marš de 1929, sobre BiologÝa social higiÚnica. Va esser professor ajudant d'hist˛ria natural. El 1928 iniciÓ la seva colĚlaboraciˇ a la revista La Nostra Terra i el 1930 ingressÓ en el Partit RepublicÓ Federal, pel qual es presentÓ candidat per Palma a les eleccions del 12 d'abril de 1931, per˛ no sortÝ elegit. El mateix any es proclamÓ la Rep˙blica i s'impugnaren les eleccions, alĚlegant anomalies. Es nomenÓ una Comissiˇ Gestora, de la qual va esser membre. Les eleccions es repetiren i fou elegit regidor, i se'l fÚu tinent de batle. RealitzÓ una gran activitat cultural i polÝtica durant tota la Rep˙blica, en quŔ destaquen els cursets de catalÓ que professava. Va esser membre fundador d'Acciˇ Republicana (1932) i d'Esquerra Republicana Balear el 1934 i un dels redactors de l'Avantprojecte d'Estatut d'Autonomia de 1931. SignÓ el Manifest del ComitŔ de relacions entre Catalunya i Mallorca. Quan esclatÓ la Revoluciˇ d'octubre de 1934, va esser destitu´t del seu cÓrrec a l'Ajuntament de Palma i se'l rehabilitÓ l'any seguent. TambÚ signÓ la Resposta al missatge dels catalans, el maig de 1936. En l'aspecte professional, va esser nomenat professor de l'Institut d'Inca (1933), cÓrrec que exercÝ fins que esclatÓ la Guerra Civil. Quan aix˛ passÓ. es trobava a Barcelona, on restÓ dedicat a l'ensenyament i el juliol de 1937 fou elegit president del Consell Executiu d'Esquerra Republicana Balear a Catalunya. DirigÝ Mallorca Nova, on publicÓ una lloanša a Mallorca, un poema contra la represiˇ feixista i el manifest Per Mallorca i per la Llibertat, arran de l'assassinat d'Emili Darder. A principis de febrer de 1939, passÓ la frontera i fou breument internat al camp de concentraciˇ d'ArgelÚs sur Mer (Franša). Abans de l'invasiˇ de Franša, marxÓ a AmŔrica. El 1940 s'establÝ a Col˛mbia on muntÓ una llibreria i es dedicÓ a l'ensenyanša universitÓria de biologia. PublicÓ diferents articles als Quaderns de l'Exili de MŔxic, preparÓ actes i actuÓ de secretari del Patronat de Cultura Catalana. A BogotÓ, publicÓ Miquel dels Sants Oliver, poeta i humanista, B. Rossellˇ Porcel, catalÓ de Mallorca (1952) i Cuatro cartas, cinco poetas.

 

Gran EnciclopŔdia de Mallorca

vol. 1  pÓgs. 41-42

 

Francesc de Sales Aguilˇ i Emili Darder als enderrocaments per a l'apertura del carrer Gilebert de Centelles

Francesc de Sales Aguilˇ i Emili Darder als enderrocaments per a l'apertura del carrer Gilebert de Centelles

Jaume BaušÓ, Emili Darder, Joan Manent, Francesc JuliÓ i Francesc de Sales Aguilˇ a una entrega de diplomes als infants

Jaume BaušÓ, Emili Darder, Joan Manent, Francesc JuliÓ i Francesc de Sales Aguilˇ a una entrega de diplomes als infants.

1931.  Francesc de Sales Aguilˇ, Emili Darder, el ministre del govern republicÓ LluÝs Nicolau d'Olwer a l'acte d'entrega del castell de Bellver a la ciutat, a l'esquerra de l'imatge Francesc JuliÓ.

1931.  Francesc de Sales Aguilˇ, Emili Darder, el ministre del govern republicÓ LluÝs Nicolau d'Olwer a l'acte d'entrega del castell de Bellver a la ciutat, a l'esquerra de l'imatge Francesc JuliÓ.

Francesc de Sales Aguilˇ

Francesc de Sales Aguilˇ

 

Francesc de Sales Aguilˇ

Memoria Civil, n˙m. 26, Baleares, 29 junio 1986

Antoni Nadal

 

MALLORCA NOVA

Mallorca! Mallorca Nostra!

la dels bons Mallorquins!

Mallorca, la dels que t'estimen

com jo t'estim;

la dels que per estimar-te

com a fills

han vost tallada sa vida

per les mands dels teus botxins,

regant amb la seva sang

les voreres dels camins,

que guarden en llurs cunetes

el testimoni del crim,

Mallorca! Mallorca Nostra!

Quan podrÓs escoltar el crit

de la teva llibertat,

que viu dins els nostres pits,

un crit fort que sobrepassi

l'altura de tots els cims

que arribi a totes les valls

on dormen els mallorquins?

Ja tornarÓs a ser nostre:

T'ho prometen els teus fills.

Aquells que per estimar-te

estan lluny de tu, sofrint;

disposats a alliberar-te

donant ˝a cara i el pit,

per posar-te altra vegada

en les mans dels mallorquins.

Tu tornarÓs a ser nostra.

t'ho prometen els teus fills.

 

Francesc de Sales Aguilˇ

Mallorca Nova 4 d'agost de 1937

 

fideus/