DIARI - 1936

MALLORCA / ESPANYA: ZONA NACIONAL / ZONA REPUBLICANA

1931 - 1932 - 1933 - 1934 - 1935 - 1936

 

EL MÓN 1936


Gener

 

- Mor el rei d'Anglaterra Jordi V

- Conflicte italo-abisini. La invasió italiana dels territoris del país troba resistència. Al llarg de tots aquests mesos, aquesta guerra tendrà prou ressó a la premsa.

 

Març

 

- Alemanya denuncià els Tractat de Locarno, al temps que les seves tropes invadien la zona desmilitaritzada de Renània. El fet provocà sentiment d'alarma en els altres estats europeus, que es limitaren a protestar.

- Dins el mateix mes, Hitler feu refrendar la seva política exterior a travers d'un referèndum, en que el 99 per cent de l'electorat alemany votà al seu favor.

- Hi ha importants moviments en el joc d'aliances internacionals. Per un costat Itàlia, Aústris i Hongria tengueren negociacions. Al temps signaren un tractat naval Anglaterra, França i els Estats Units.

 

Abril

 

- Rearmament d'Aústria, violant les cláusules del Tractat de Saint Germain.

 

Maig

 

- Eleccions legislatives a França- Hi triomfen les esquerres del Front Popular

- Eleccions generals a Bèlgica, amb fort avanç del partit feixista Rexista, de Lleó Degrelle.

- El dia 9 de Maig les tropes italianes acaben l'ocupació d'Abisínia. El Negus hagué d'abandonar el pais i el Rei d'Itàlia fou proclamat Emperador.

 

Juny

 

- A l'Alemanya nazi s'estableix el Servei Nacional del Treball (Reichsarbeitsdient), que obligava a tota la població compresa entre el 18 i 25 anys a treballar mig any per a la comunitat.

 

Juliol

 

- Reunions de l'Assemblea de la Societat de Nacions. Un dels temes centrals que es tracten és el d'Etiopia.

- Dins la campanya d'occidentalització de Turquia, s'obliga per llei a tenir nom i llinatges.

- Es preparen paral·lelament dues olimpiades: l'oficial -a celebrar a Berlin- i la popular, que s'organitzava a Barcelona com protesta al règim totalitari alemany.

- A la ciutat lliure de Dantzing ho hagué un cop d'Estat (L'ocupació d'aquesta ciutat bàltica per Alemanya seria el detonant de la II Guerra Mundial).

 

Agost

 

- El govern francés presenta un projecte de neutralitat i no intervenció a la Guerra Civil Espanyoloa. (Els diversos països europeus s'hi anaren adherint, fins arribar a 27)

Es nacionalitzà la indústria d'armaments a França.

- Alemanya instaura el servei militar de dos anys (dins la seva política de rearmament), el fet va provocar reaccions per part de les democràcies occidentals.

 

Setembre

 

- Uruguai romp les relacions diplomàtiques amb el govern de Madrid per l'assasinat de loa família del seu representant diplomàtic davant la república.

- Començen les reunions del representants de les nacions que declaren la seva no intervenció en el conflicte civil. Constitueixen l'organisme conegut com "Comité de no intervenció", que té les seves reunions a Londres.

 

Octubre

 

- Incidents a la frontera entre tropes republicanes i portugueses. La tensió entre Portugal i el Govern de Madrid finalitzarà amb la ruptura de les relacions diplomàtiques.

- Forta ascensió dels partits feixistes arreu de tota Europa:

- A França hi ha greus incidents entre els ultradretans "Croix de Feu" i elements de l'esquerra, que acaben amb la prohibició de l'associació esmentada.

- A Bèlgica pren prou força el moviment "rexista" encapçalat per Leon Degrelle (el qual a l'actualitat encara viu exilat a L'Estat Espanyol.

 

Novembre

 

- Greu tensió diplomàtica entre Alemanya y Rusia, que provoca l'expulsió dels residents a cada un d'ells.

- Incidents entre musulmans i cristians al Líban durant la celebració del Ramadan. (Aleshores aquesta zona de l'Orient Proper estava sotmesa a sobirania francesa)

- Signatura d'un pacte anticomunista entre Alemanya i Japó. A aquesta declaració s'hi adheriren posteriorment els demés règims totalitaris de dreta.

 

Desembre

 

- Greu crisi institucional a Anglaterra provocada pel desig del rei Eduard de casar-se amb la divorciada americana M. Simopson. El problema es resolgué amb la renúncia del monarca al trone.

- Intent de cop d'Estat a la Xina. El mariscal Chang Hsue Lian no arribà a derrocar el règim de Chang Kai Chec.

- Ghandi propugna a la Reunió del Congrés nacional Indú la lluita pacífica com únic mitjà per aconseguir la independència.

- El govern britànic proposa el control internacional als ports i fronteres d'Espanya, per evitar la internacionalització del conflicte i l'ajuda externa a qualsevol dels belligerants.