Preparació de l'Expedició a Mallorca - 5 - d'agost de 1936

Memoria Civil, núm. 16, Baleares, 20  abril 1986

 

L'EXPEDICIÓ A MALLORCA

 

Públic molt nombrós i entusiasta acudí al Port per tal d'acomiadar els milicians que han marxat cap a les Balears per tal de prendre part en les operacions combinades a realitzar en aquelles illes (Foto Puig Farran)

Aquest títol clàssic en la història de Catalunya torna a ésser d'actualitat. Una altra expedició a Mallorca surt de les costes catalanes.

Quin català nacional no sentirà l'emoció del nou esdeveniment? Es una doble emoció patriòtica i liberal, Una gent anticatalana i reaccionària, forastera en la isla major, va fer-la captiva per sorpresa. I ara de les nostres costes surt l'expedició de l'alliberament. Què la mar i els vents i el foc dels combats seguis propicis als expedicionaris de Catalunya! Grans ombres històriques els guaiten i els guien. Novament la sang catalana paga el preu de la Redempció de Mallorca. I a la blavor malloquina s'ajunta com en el temps passats, la vermellor de les dames.

No voliem pas, nosaltres, els catalans peninsulars, que es fes necessària la nova expedició de guerra. Encara que la guerra no sigui contra els mallorquins autèntics, sinó contra els autors de la sublevació facciosa, els habitants de l'illa han de sofrir les conseqüències tràgiques de la situació actual, en una forma que, si dolorosa per a ells, ho és també per a nosaltres.

Per això desitgem que s'abreugi l'acció sobre Mallorca. Duta exclusivament per l'aire, l'acció podria allargar-se molts dies. Duta per terra, l'alliberament vendrà força més més aviat.

Qualsevol que sia el punt triat per el desembarcament de les forces expedicionàries, aquestes avançaran sens dubte amb rapidesa, i, si abans no ve la rendició, els rebels de l'illa i de la Ciutat de Mallorca serna del tot vençuts.

Milicians d'ESTAT CATALÀ camí del desembarc a Mallorca

A les hores Mallorca serà novament mallorquina i, per tant, novament catalana.

Davant la present expedició a Mallorca, recordem les expedicions històriques; la de Ramon Berenguer III, la de Jaume I i la de Pere III. Recordem així mateix una expedició d'un altre caràcter: la de Carles I contra les Germanies mallorquines.

La nova expedició és del tot contrari del que va ésser l'expedició de Carles I, la qual tenia per objectiu l'aixafament d'una revolució político-social. Ara l'objectiu és l'aixafament de la reacció.

Deplorem els danys que reb Mallorca per culpa dels militars sublevats i de Joan March, mallorquí descastat. Però és segur que l'illa tornarà per sempre a la seva veritable condició mallorquina, catalana i liberal.

ANTONI ROVIRA I VIRGILI

LA HUMANITAT, 30 de juliol de 1936

Las emisoras facciosas

EL PANICO QUE PRODUCEN A LOS REBELDES DE MALLORCA LOS AVIONES GUBERNAMENTALES

La radio facciosa de Palma de Mallorca da a conocer a diario por medio de una voz atiplada, "ridícula", como diría el gracioso cabecilla Queipo, y perteneciente sin duda a uno de aquellos militares rebeldes, la angustia y el pánico que a éstos causa las incursiones de nuestros aviones.

"Hoy no ha volado sobre Palma ningún "pájaro" -decía el sábado el miedoso "speaker" sin ocultar la tranquilidad que ésto producía.

La CNT mandaba con los aviones ejemplares de su periódico SOLIDARIDAD OBRERA, como refleja la fotografia.

"Ayer -añadía- volaron sobro Palma dos o tres PAJAROS -el pánico les impide contarlos con exactitud- pero ... se limitaron a tirar periódicos de Barcelona".

Esperamos, -mejor dicho- tenemos el pleno convencimiento de que estos PAJAROS que tanto preocupan a los rebeldes de Mallorca y les hacen poner cara de gallina, volverán muy pronto a volar sobre la capital balear, Y también estamos absolutamente convencidos de que entonces no se limitarán a tirar periódicos.

Esperamos, asimismo, que pronto, muy pronto dejaremos de oír por la onda de Radio Mallorca esa afeminada voz, representativa de los "valientes militaritos facciosos de aquella isla.

SOLIDARIDAD OBRERA

Organo de la AIT

29 de julio de 1936

El capità Beneyto, fugitiu de Mallorca, ocupa les primeres pàgines de la premsa barcelonesa.

CONTUMÀNCIA EN EL CRIM

L'heróica aviació republicana realitzà en la jornada d'ahir una acció dolorosa i terrible: el bombardeig de Palma de Mallorca, on es manté encara la sublevació militar.

Les informacions del bombardeig són tràgiques. La bella ciutat de les Illes ha sofert terriblement les conseqüències del foc i la metralla de les bombes dels avions de guerra. La calma apacible de les illes devingué en la jornada un infern dolorós i flametjant. Les velles pedres daurades hagueren d'ésser esmicolades per la dinamita. La població civil, aterrida, s'escampà per les muntanyes i boscos i encengué grans fogueres en senyal de pau, per tal aque els avions sabessin que el poble no els feia la guerra ni estava al costat dels rebels.

Panoràmica de la base Aeronaval de Barcelona

Produeixen una impressió aclaparadora aquestes notícies dramàtiques, més intensa aquesta vegada quan el bombardeig ha hagut de patir-lo, amb tots el seus horrors, la terra germana i entrenyable de Mallorca, en mans dels traïdors sediciosos. Des d'aquí, des d'aquesta Catalunya en peu de guerra, que acaba d'esclafar el feixisme, enviem a la germana Mallorca la nostra emoció, el nostre dolor i la nostra veu de coratge i de fe. Mallorquins, els nostres avions republicans compleixen amb el seu deure penòs i terrible, i caldrà que destrocin inexorablement amb les seves bombes els reductes de les males bèsties sublevades que s'han apoderat a traïció, a les ordres d'aquest Goded que tenim aquí empresonatr, de la vostra, de la nostra estimada Mallorca. Sabem quina és la vostra tragèdia i el vostre dolor, i us compadim amb totes les forces del nostre cor. Però no podem retrocedir, mallorquins, germans! El cap de la nostra esquadreta comminà abans d'ahir els rebels a la capitulació. Ells resisteixen, amb covardia de llops acorralats. Caldrà destroçar-los, costi el que costi. Ajudeu vosaltres de la manera que us sigui posssible, si és que us en queda alguna. Detruiu-los, perseguiu-los, caceu-los com a alimanyes, enterreu-los sota les runes que els traïdors han acumulat sobre la vostra pobre Mallorca, al preu del diner que els dóna Joan March, el mal nascut en aqueixa noble terra de les illes!

Mil vides que tenguin Goded i els seus sequaços, i aquests traïdors covards que mantenen encara els seus reductes en diversos llocs de la República i no pagaran tot el dolor que han escampat, tota la sang que inunda el país!

L'hidro que traslladà Goded a Barcelona amb alguns oficials que l'utilitzaven per bombardejar Mallorca

Endavant aviadors, forces lleials a la República, mariners de l'Armada, milicians, fills del poble, endavant! Per terrible que sigui haver d'entrar a sang i a foc en les ciutats ocupades, per dolor que ens produeixen a tots tants de desastres i tantes vides segades, endavant! Un dels pilots que ahir bombardejava Palma sabia que dintre de Palma hi ha la esposa i el seu fillet. Per a ell, i per a tots, primer és la llibertat, primer és la República! Cal destruir el feixisme, ofegant-lo en la sang que ha vessat, exterminar-lo implacablement mentre resisteixi i planti cara. La història i la justicia condemnaran inexorablement el crim d'haver martiritzat així aquesta República, nostra, del poble, que en volien prendre!

Nosaltres els diem que no passarn, costi el que costi! Que no passaran!

LA HUMANITAT, 30 de juliol Fotos: SOLIDARITAT OBRERA; suplements gràfics de LA VANGUARDIA; DIARI DE BARCELONA (31 de juliol i 6 d'agost)