Eleccions generals espanyoles de 1910

| ESDEVENIMENTSINICI |

Eleccions generals espanyoles de 1910 foren convocades el 8 de maig de 1910, després de la crisi del govern conservador d'Antoni Maura a causa de la Setmana Tràgica de Barcelona el 1909, sota sufragi universal masculí. En total foren escollits 404 diputats, i el partit més votat fou el Partit Liberal, dirigit per José Canalejas. El partit conservador va restar molt afeblit, i a Navarra es presentà en coalició amb carlins i integristes. També es presentà una Conjunció Republicano-Socialista, diriga per l'escriptor canari Benito Pérez Galdós, que va aplegar en la coalició diversos grups republicans, el PSOE, el Partit Republicà Radical i el Partit Republicà Democràtic Federal, però no la UFNR , que un cop trencada la Solidaritat Catalana es va presentar en solitari i per primer cop va trencar l'hegemonia de la Lliga Regionalista.

Fou escollit president del Congrés el liberal comte de Romanones, que fou substituït el 1912 per Segismundo Moret y Prendergast, i a la seva mort el 1913 per Miguel Villanueva i president del Senat Eugenio Montero Ríos.

El cap de govern fou  José Canalejas, que fou assassinat el 12 de novembre de 1912. El substituí aleshores el comte de Romanones, qui dimití el 27 d'octubre de 1913 degut a la divisió interna del partit de Manuel García Prieto, creador del Partit Liberal Demòcrata. Alhora, també hi hagué divisió en el Partit Conservador quan Antoni Maura i Juan de la Cierva y Peñafiel no acceptaren el lideratge d'Eduardo Dato e Iradier. També es trencà la Conjunció Republicano-Socialista, malgrat l'èxit relatiu obtingut.

 Eleccions generals espanyoles, 8 de maig de 1910 

Partit Escons Percentatge Líder
Partit Liberal 43,4 % 215  José Canalejas
Partit Conservador 21,9 % 115 Antoni Maura
Conjunció Republicano-Socialista 10,3 % 27 Benito Pérez Galdós
Unió Federal Nacionalista Republicana UFNR 5,3 % 11 Josep Maria Vallès i Ribot
Lliga Regionalista 2,7 % 10 Enric Prat de la Riba
Comunió Tradicionalista (jaumista) 2,2 % 10 Juan Vázquez de Mella
Catòlics independents   3 Marquès de Santillana
Partit Integrista   2 Manuel Senante y Martínez
PURA   1 Fèlix Azzati i Descalci
Nacionalistes republicans catalans   1 Francesc Macià
Independents   5  
No establerts   3

 

Resultats per circumscripcions

Catalunya[

Illes Balears[modifica | modifica el codi]

País Valencià[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Col·laboradors de la Viquipèdia. Eleccions generals espanyoles de 1910 [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2014 [data de consulta: 10 de juny del 2014]. Disponible en <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Eleccions_generals_espanyoles_de_1910&oldid=13572176>.

 

Eleccions Generals / Mallorca

 

fideus/