fideus

  ORGANITZACIONS POLÍTIQUES

 
COMITÈ CENTRAL DE MILICIES ANTIFEIXISTES DE CATALUNYA
  • El Comitè Central de Milícies Antifeixistes de Catalunya fou l'òrgan efectiu de govern de Catalunya entre juliol i setembre de 1936, durant la Guerra Civil Espanyola.

    El Comitè fou creat el 21 de juliol de 1936 per Lluís Companys, a iniciativa de la CNT-FAI, amb la finalitat de coordinar els cossos armats de milicians que havien de sortir cap el front d'Aragó i donar resposta a la correlació de forces sorgida després de l'esclafament de l'alçament militar a Catalunya. El Comitè va aplegar representants de diferents partits i sindicats: ACR, CNT, ERC, FAI, PSUC, POUM, UGT i UR, tot i que el pes era netament anarcosindicalista sota les figures de Garcia Oliver, Durruti i Abad de Santillan, que també imposaren un Consell Suprem de l'Economia a Catalunya per a dirigir el procés de col·lectivitzacions a fàbriques i empreses. El Comitè, però, va ser dissolt pel mateix Companys el 27 de setembre de 1936 quan la guerra s'estabilitzà i calia crear un únic centre de poder polític garantit pel govern de la Generalitat de Catalunya on s'integraren representants del Comitè.

    • Font: Dicccionari d'Història de Catalunya, Ed. 62)
..Col·laboradors de la Viquipèdia. Comitè Central de Milícies Antifeixistes [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 25 de juliol del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Comit%C3%A8_Central_de_Mil%C3%ADcies_Antifeixistes&oldid=911239