fideus

  ORGANITZACIONS POLÍTIQUES

 
COMITÈ DE MILICIES ANTIFEIXISTES DE CATALUNYA  

El Comitè de Milícies Antifeixistes de Catalunya fou un organisme creat el 21 de juliol de 1936 a Barcelona per organitzar militarment les forces que lluitaren contra l'alçament militar a Catalunya durant la guerra civil espanyola. Es va formar a proposta del president de la Generalitat de Catalunya Lluís Companys, s'hi aplegaren les organitzacions sindicals i els partits del Front Popular. Figuraren en el primer comitè central tres dirigents de la CNT (Buenaventura Durruti, Josep Assens i Joan García Oliver), dos de la FAI (Diego Abad de Santillán i Aurelio Fernández), dos d'UGT (José del Barrio, Salvador González i Antonio López) un del PSUC (Josep Miret i Musté), dos del POUM (Josep Rovira i Canals i Julián Gorkin), tres d'ERC (Artemi Aiguader i Miró, Jaume Miravitlles i Navarra i Joan Pons), un de la Unió de Rabassaires (Josep Torrents), un d'Acció Catalana Republicana (Tomàs Fàbregues) i Lluís Prunés i dos militars, assessors de la Generalitat (Vicenç Guarner i Josep Guarner)

 

 

El comitè organitzà les milícies obreres i les columnes que partiren al front, principalment al d'Aragó. Fou dissolt el 27 de setembre de 1936 pel govern de la Generalitat per manca de diners, i les milícies obreres militaritzades, foren absorbides per l'exèrcit regular republicà.

Joan García Oliver, Los Organismos Revolucionarios: El Comité Central de las Milicias Antifascistas de Cataluña

Col·laboradors de la Viquipèdia. Comitè de Milícies Antifeixistes de Catalunya [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 25 de juliol del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Comit%C3%A8_de_Mil%C3%ADcies_Antifeixistes_de_Catalunya&oldid=1223883>.