La Renaixensa   

 

PUBLICACIONS PERIÒDIQUES

TEMA:  

CATALANISME

 

La Renaixensa fou una publicació que aparegué a Barcelona l'1 de febrer del 1871. El darrer número va ser publicat el 9 de maig de 1905. Inicialment va ser de publicació quinzenal fins al 1881 en què es va convertir en una publicació diària.

La idea fou de Pere Aldavert i Martorell que va comptar amb el suport de Àngel Guimerà i de Francesc Matheu, qui es va convertir en el seu primer director. Va néixer amb la idea de ser una revista dedicada a la literatura i a la ciència, bo i declarant-se apolítica; tanmateix, des de 1873, van aparèixer publicats articles amb un contingut marcadament polític, centrats especialment en les qüestions catalanes. El 1878 la revista va patir una suspensió de mig any per la divulgació d'aquests tipus d'articles.

Sota la direcció d'Angel Guimerà, la revista va continuar sent eminentment literària. Apareixien obres dels principals autors de l'època així com investigacions històriques o les polèmiques que tenien lloc dins l'entorn cultural català com ara les relatives a la gramàtica.

El 1881, durant la celebració del Primer Congrés Catalanista, van sorgir desacords entre Valentí Almirall, en aquell temps director de Diari Català, i els editors de La Renaixença, el que va portar a aquests a convertir la seva publicació en un diari. Va continuar editant-se tanmateix la revista literària, que va passar a ser de publicació mensual. La revista va acabar convertint-se en un suplement del diari a partir del 1882.

El diari, que tenia com a subtítol Diari de Catalunya, comptava amb dues edicions i estava dirigit per Pere Aldavert. Encara que va intentar mantenir-se dins de la neutralitat política, a partir de 1892 es va convertir en un òrgan d'expressió no oficial de la Unió Catalanista. Entre els seus col·laboradors habituals es trobaven Enric Prat de la Riba i Josep Puig i Cadafalch.

El diari va patir una nova suspensió el 12 de maig de 1897 per la seva postura crítica davant la crisi de Cuba. Durant aquesta suspensió, es va publicar com a suplement del diari El Somatent que s'editava a Reus. La Reinaxença va començar a entrar en crisi arran de la creació de la Lliga Regionalista i a causa de la força que va adquirir el diari La Veu de Catalunya òrgan d'expressió d'aquest partit. Va deixar de publicar-se el 1905.

fideus