Francesc Ferrer i Guàrdia  |    |  BIOGRAFIES  | TEMA: ANARQUISME  |
 

Francesc Ferrer i Guàrdia (Alella, 10 de gener de 1859 - Barcelona, 13 d'octubre de 1909) fou un important pedagog català. Al 1901 va crear l'Escola Moderna, un projecte pràctic de pedagogia llibertària. També va escriure l'obra que duu per títol L'Escola Moderna, on exposa els seus principis pedagògics.

 

 

 

Biografia

De família molt catòlica, Ferrer i Guàrdia va reaccionar com anticlerical i va ingressar en la lògia maçònica Veritat de Barcelona. Va recolzar en 1886 el pronunciament militar que pretenia proclamar la República, però al fracassar aquest va haver d'exiliar-se a París. Va subsistir ensenyant castellà fins a 1901, temps que va aprofitar per a concebre els conceptes educatius anarquistes que després aplicaria a Espanya en el seu projecte d'Escola Moderna.

Una quantiosa herència (un milió de francs) d'una antiga alumna, Ernestina Meunier, va fer possible portar a terme el seu projecte en la ciutat de Barcelona, fins que en 1906 Mateo Morral, traductor i bibliotecari del seu centre educatiu, va perpetrar l'atemptat frustrat contra Alfons XIII. Això va tenir com a conseqüència per a Francesc Ferrer el tancament de l'Escola Moderna i diversos mesos d'empresonament per complicitat, al terme dels quals va ser absolt. A l'any següent, es va traslladar a França i a Bèlgica; en aquest últim país va fundar la Lliga Internacional per a l'educació racional de la infància.

El 13 d'octubre de 1909 va ser executat en la presó de Montjuïc, acusat d'haver estat l'instigador de la revolta coneguda com la Setmana Tràgica de Barcelona del 1909. Una revolta anticlerical, després de la qual Ferrer a causa de les seves poques amistats estratègiques i la seva antiga vinculació amb Mateo Morral va ser declarat culpable davant un tribunal militar. La seva obra més coneguda és  L'Escola Moderna. Poc després de la seva mort es van obrir a arreu del món diverses Escoles Modernes inspirades en la seva pedagogia. Una de les més importants va ser la Modern School de Nova York, fundada en 1911.

Enllaços externs

Col·laboradors de la Viquipèdia. Francesc Ferrer i Guàrdia [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2007 [data de consulta: 27 de juliol del 2007]. Disponible en <http://ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Francesc_Ferrer_i_Gu%C3%A0rdia&oldid=1085260>.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fideus/