DIARI - 1931

1931 - 1932 - 1933 - 1934 - 1935 - 1936 - 1937

 

MALLORCA


Març

 

- Visita del filòsof estonià Von Keyserling, que pronuncià conferències i dirigí una Setmana Filosòfica a Formentor.

- Formació d'un Front Únic Antimonàrquic, compost pel Partit Republicà Federal, Agrupació Socialista de Ciutat, i UGT (el 29 organitzaren un gran míting electoral al Teatre Balear.

- Forta campanya de promoció turística; el Foment edita mig milió de reproduccions d'aquarel·les d'anunci per a la seva difusió.

 

Abril

 

- A les eleccions municipals del dia 12 guanyen, a la major part de Mallorca, els Liberals (verguistes), seguits a Ciutat pels Republicans-Socialistes, i després els Autonomistes.

- El 14 d'abril es proclama, sense incidents de consideració, la República a Ciutat. La notícia s'havia conegut a través de Ràdio Barcelona.

- Publicació de Mort de Dama, escrita per Dhey (seudònim de Llorenç Villalonga), prologada per Gabriel Alomar.

- Sorgeix el setmanari  La Ciudad a Inca. A Pollença. el Pollença.

 

Maig

 

- Homenatge a Gabriel Alomar, fomentat per L'Associació per la Cultura de Mallorca, el Partit Republicà Federal i l'Agrupació Socialista.

- Un altre homenatjat fou Baltasar Samper, amb motiu de l'èxit de la seva Suite de cançons i dandes de l'illa de Mallorca.

- Arribada triomfal a Mallorca de Joan March, després dels problemes tenguts amb el Govern; fou rebut per 5000 persones al moll de Ciutat.

- Aparició del setmanari La Sotana Roja, dirigit per Ateo Martí (extremadament anticlerical). Durà escassament un mes.

- Gabriel Alomar és nomenat ambaixador a Itàlia.

- El dia 31 es repeteixen les eleccions municipals (les d'abril havien estat anul·lades); triomfen els republicans-socialistes que a Ciutat són majoria.

 

Juny

 

- Es declaren monuments històrico-artístics: la façana de l'Ajuntament de Ciutat. La Seu, la Parròquia de Santa Eulàlia, l'Oratori del Temple, Sa Llotja, els banys àrabs, el Castell de Bellver, el Palau de l'Almudaina, les Basíliques paleocristianes de Manacor, el poblat talaiòtic de Capocorb, el Castell d'Alaró i el Palau Solleric.

- La Capitania General de Balears és convertida en Comandància Militar.

- Es finalitza la redacció de l'avantprojecte d'Estatut de les Balears, elaborat per l'Associació per la Cultura de Mallorca.

- Aparició del setmanari  Adelante a Pollença.

- Eleccions a les Corts Constituents, són elegits 5 diputats republicans-socialistes i dos dretes (Joan March i Lluís Alemany)

 

Juliol

 

- Homenatge a Joaquim Verdaguer per l'èxit del  Arte de fumar en pipa.

- Vaga general a Ciutat (dia 8), promoguda pels anarquistes, comunistes, oposant´s'hi els dirigents de la UGT. Es convocà en solidaritat amb els treballadors del moll. Hi hagué incidents i un obrer mort.

- Assemblea illenca al Teatre Principal de Ciutat, per discutir l'avantprojecte d'Estatut d'Autonomia (del 20 al 23). Hi mancaren els representants de Menorca.

 

Setembre

 

- Reaparició de Cultura Obrera, d'ideologia esquerrana.

- Donació a Ciutat per part del Govern de la República del Bosc i Castell de Bellver i del glacis de Santa Catalina (Sa Faixina), sense compensacions. (les cessions es feren efectives posteriorment)

- Coronació pontifícia de la Mare de Déu de la Salut, patrona de Ciutat, Hi hagué incidents a la processó de trasllat de la imatge a la Seu, per la qual cosa el seu retorn es feu de nit i en cotxe.

- Aparició a Sineu de El Republicano, que s'autotitulava Semanario bilingüe anticaciquil.

- Oposició de Gabriel Alomar (diputat elegit per Catalunya) a la promulgació d'un estatut d'autonomia a les Balears que fos independent de l'Estatut de Catalunya; el fet provocà forta polemica.

 

Octubre

 

- Inauguració de una nova central telefònica automàtica instal·lada per la C. Telefònica Nacional a Mallorca.

- Crisi dins el Partit Socialista, que determina la dimissió de Llorenç Bisbal (batle de Ciutat), qui fou seguit en el càrrec per Francesc Villalonga (del Partit Republicà Federal)

- Es fa efectiva la donació del Castell de Bellver a Ciutat.

- Les Corts de la República declaren incompatible moralment la condició de diputat de Joan March (la moció fou aprovada per majoria abrumadora)

 

Desembre

 

- Conferència de Gil Robles al Cinema Modern, primer acte públic important de la Dreta a part d'en March.

- El Rotary Club compra la casa natal de Fra Junípero Serra a Petra.

- Apareix la revista La Libertad, d'informació esportiva i cinematogràfica.

- S'inicia l'edifició del setmanari en anglès The Majorca Sun.