Maria Cambrils Sendra      |    BIOGRAFIES  | TEMA SOCIALISME   |


 

María Cambrils Sendra (El Cabanyal, 1878 - Pego, 22 de desembre de 1939) va ser una escriptora i feminista socialista valenciana.

 

Filla d'una família natural de Pego (Marina Alta), va viure la major part de la seva vida a València i va estar casada amb José Martínez Dot. A la mort d'aquest, va ser companya de José Alarcón Herrero des de la dècada de 1910, membre del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) com ella. En 1933 es traslladà amb el seu company a Pego, on va ser regidor de l'ajuntament i president de la Casa del Poble. Va ser redactora de Nueva Aurora a València, col·laboradora habitual d' El Socialista entre 1925 i 1926, a més de La Lucha de Clases, òrgan socialista de Bilbao, Solidaridad de Vigo i El Obrero, òrgan de la UGT d'Elx. L'absència d'informació alguna sobre ella després de la fi de la Guerra Civil i el fet que el seu company fos afusellat a Alacant al costat d'Aquilino Barrachina Ortiz i altres socialistes de Pego, va plantejar la possibilitat que ella també fos afusellada, si bé figura inscrita com a morta a la fi de 1939 a Pego.

 

Va ser autora del llibre El feminisme socialista (tipografia Las Artes, València, 1925), recopilació d'una part substancial dels seus articles, prologat per Clara Campoamor i una de les primeres obres publicades en espanyol sobre l'íntima relació entre tots dos conceptes, on tracta d'un feminisme de classe compromès amb l'època de l'Espanya del primer terç del segle XX. Fins a finals del segle XX es va pensar que María Cambrils era el pseudònim d'un home, fet alimentat per la inexistència de dades biogràfiques i per figurar en la llista de membres del PSOE de l'època amb el nom del seu company, José Alarcón, i el seu entre parèntesis.

 

Col·laboradors de la Viquipèdia. María Cambrils Sendra [en línia]. Viquipèdia, l'Enciclopèdia Lliure, 2013 [data de consulta: 6 d' abril del 2013]. Disponible en <//ca.wikipedia.org/w/index.php?title=Mar%C3%ADa_Cambrils_Sendra&oldid=11650389>.

 

 

POLÈMICA MARIA CAMBRILS - ALEXANDRE JAUME

 

TODO POR EL SOCIALISMO -

 María Cambrils /  El Obrero Balear 1182

 

COLABORACIÓN – ACERCA DEL “FRENTE UNICO” – CONCISOS RAZONAMIENTOS - Maria Cambrils / El Obrero Balear 1184

 

NORMAS DEL SOCIALISMO - SOCIALIZACIÓN Y DEFENSA -  María Cambrils /  El Obrero Balear 1185

 

REPLICA A MARIA CAMBRILS

 - Alexandre Jaume / El Obrero Balear 1186

       ACERCA DEL "FRENTE ÚNICO" - DERIVACIONES DE UNA RÉPLICA - María Cambrils /  El Obrero Balear 1188

 

DERIVACIONES DE UNA RÉPLICA - SOCIALISMO COLECTIVISTA -

 María Cambrils /  El Obrero Balear 1189

 

CONCLUSIÓN DE UNA REPLICA  - Alexandre Jaume / El Obrero Balear 1190

 

DERIVACIONES DE UNA RÉPLICA - SOCIALISMO COLECTIVISTA - (2)

 María Cambrils /  El Obrero Balear 1192

 

DERIVACIONES DE UNA RÉPLICA - COLECTIVISMO Y COMUNISMO

 María Cambrils /  El Obrero Balear 1193

 

 

fideus